10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché. Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

Fíkusy velikáni, ale i drobní spolubydlící

Jako každá správná klasika fíkusy nikdy nevyjdou z módy. Lze je koupit po celý rok, a proto se staly doslova stálicemi domácností. Existuje mnoho druhů, které mají spoustu odrůd a nejsou náročné na pěstování. Fíkusy mohou být převislé, popínavé, stromkovité, s velkými či drobnými listy.  

 

Sukulenty  rostliny pro vytížené pěstitele

Sukulenty se pěstují jako miniaturní strom se ztlustlými, dužnatými listy. Dobře snáší suchý vzduch, přímé slunce a půdu chudou na živiny. Občas zalijte a víc se nestarejte.

Echeveria snáší suchý vzduch, potřebuje minimální péči a přitom kvete nádherně oranžovými květy.

Dračince zelené i pestrolisté

Topná sezóna je spolehlivým zabijákem domácích květin, které nesnášejí suchý vzduch. Pokud chcete mít pěkné květiny, které nepotřebují zvláštní péči, vyplatí se pořídit některý z odolných druhů. Mezi ně patří moderní dračinec, u něhož je třeba dbát jen na to, aby květináč nikdy nestál ve vodě a aby kořenový bal nikdy úplně nevyschnul. Rostlina oceňuje rosení dvakrát týdně.

Pokojové rostliny, které přežijí i v paneláku. Dvě, na které můžete vsadit!

Tchynin jazyk vydrží snad všechno

Oblíbená Sansevieria s dlouhými tuhými listy je rovněž ideálním společníkem bytů s ústředním topením. Daří se jí na plném slunci, stačí jí trocha vody a potřebuje přesadit, jen když jejím zbytnělým kořenům začíná být květináč malý.

Sloní noha

Nolina – sloní noha dobře snáší sucho, teplo i polostín. Pro zdárný růst potřebují sukulenty opravdu málo. Během vegetačního období mají schopnost zadržovat vodu v listech, stoncích nebo kořenech, proto se spokojí s občasnou zálivkou. Vhodné jsou odstátá voda a propustný substrát, což docílíme přídavkem hrubého písku nebo kamínků.

Převislý potosovec

Potosovec  je možné pěstovat na kmínku nebo se může vinout po mřížce či viset z nádoby a dobře se mu daří i v hydroponii. Velmi dobře se hodí do hal, koupelen či obývacích pokojů. Potosovec se může stát i první rostlinou pro děti, o kterou se budou ve svém pokoji starat. Pokud se podaří vytvořit této rostlině ideální podmínky, je možné, že se poměrně značně rozroste.

Zamioculcas jednoznačně vede

„Pečlivé zanedbávání“ – to je ten nejlepší způsob péče o sukulenty obecně a zamioculcas není v tomto ohledu výjimkou. Snese spíše více sucha, preferuje dostatek světla, nikoli však přímé slunce, dařit se mu bude ale i v polostínu a přihnojovat stačí jednou za dva týdny. Ne nadarmo se mu říká "drahokam Zanzibaru".

Král kapradin – ledviník

Díky košatému vzrůstu má tato kapradina pevné místo na seznamu rostlin vhodných do bytů. Ledviník (Nefrolepsis) nereaguje citlivě na vyschnutí substrátu a vlhkost vzduchu jako ostatní kapradiny, proto je považován za nejvděčnější pro pěstování v bytě.

Jedovatá, leč oblíbená diefenbachie

Listy začínají ztrácet svou pěknou tmavozelenou barvu a stonky se vytahují do nepěkných dlouhých výhonů. Tehdy je rada jen jedna, s rostlinkami si zahrát hru na škatulata hejbejte se. Co nejblíže světlu postavit květináče s pestrolistými rostlinami. Patří mezi ně krotony, purpurová voděnka – setcreasea, kalathey, diefenbachie, ale i bromélie nebo vriesea. Zkrátka, dostatek světla potřebují rostliny k tomu, aby vypadaly dobře a zůstaly zdravé.

Africké fialky

Okna na západní a východní straně  jsou vhodným prostředím například pro africkou fialku (Saintpaulia), pepřinec (Peperomia), marantu (Maranta), begónii (Begonia), kroton (Codieum), pandán (Pandanus), monsteru (Monstera), filodendron (Philodendron), toulitku (Anthurium), syngónium (Syngonium), dracénu (Dracena) i většinu bromélií. Africká fialka však spolehlivě kvete a vybrat si můžete z mnoha barevných odstínů.

Další zajímavé pokojové rostliny najdete ZDE.

Náš tip: Kombinujte rostliny s různými barvami květů. Sluší jim také pastelové obaly na květináče.

10 pokojových květin, které přežijí všechno. I vaši péči

Tady najdete pokojové rostliny pro děti

Doporučujeme

Články odjinud