Dnes se slaví Mezinárodní den zahradních trpaslíků

Věděli jste, že i trpaslíci (myšleno zahradní) mají svůj svátek? Jejich mezinárodní den připadá na 21. června a slaví se už od roku 2002, kdy ho vyhlásila Fronta za osvobození zahradních trpaslíků. Jeho smyslem je učit tolerantnosti v zahradní architektuře.

S trpaslíkem do volné přírody

Poněkud zvláštní společenství založil roku 1981 ve Francii Fritz Friedmann a jeho program je skutečně velmi netradiční – spočívá v odnášení trpaslíků pryč ze zahrad a jejich následného umístění do volné přírody coby přirozeného prostředí těchto stvoření.

To vše se většinou odehrává bez souhlasu vlastníků trpaslíků, takže právně se samozřejmě jedná o krádež. Výjimkou jsou případy, kdy ten, kdo trpaslíka odnáší, nechá na zahradě zprávu, kam bude přemístěn, aby ho jeho majitel mohl najít.

trpaslik_2.jpgtrpaslik_3.jpg
Zahradní trpaslíci jako symbol tolerance v zahradní architektuře 

Fronta za osvobození zahradních trpaslíků se do akce pustila poprvé v roce 1996 ve francouzském Alençonu a aktivně působila až do ledna 1997. Mezitím se rozpadla na několik menších skupinek s celkovým počtem 1700 členů a jak v okolních zemích, jako je například Švýcarsko, Itálie, Španělsko či Německo, tak i v severní Americe byly založeny podobné organizace.

Cesta kolem světa? Nic nemožného!

Zdá se vám to minimálně podivné? Existuje ještě něco o dost podivnějšího, a sice cestující zahradní trpaslík. Členové si ukradeného trpaslíka posílají mezi sebou (z jedné země do druhé) a vždy ho vyfotografují před tamější známou pamětihodností.

trpaslik_4.jpg trpaslik_5.jpg
Máte podobného fešáka na zahradě? Možná se na vás někdy zasměje na fotkách z ciziny

Snímky, které vzniknou, potom anonymně zašlou vlastníkovi trpaslíka, aby mohl sledovat jeho cestu – musí to pro něj být pořádný šok. Možná si v souvislosti s popsanou činností vybavíte film Amélie z Montmartru, kdy hlavní hrdinka nechala podobně cestovat trpaslíka ze zahrádky svého otce.

Patříte k lidem, na jejichž pozemku se nějaký ten trpaslík vyskytuje? Pokud o něj nechcete přijít, možná byste si ho měli hlídat. V rámci šíření bláznivých nápadů se může stát, že se podívá do světa dřív než vy.

Zdroj: Wikipedie, Foto: Profimedia, Shutterstock

Doporučujeme

Články odjinud