Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

11.  5.  2017 | Irena Forejtová

Někdo dává přednost opečeným špekáčkům na ohníčku, jiný zdravějšímu grilování. Pokud právě uvažujete o koupi grilu, poradíme vám, jak se zorientovat v základních typech a podle čeho gril vybírat.

Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Krása grilování spočívá v jeho jednoduchosti

Historie grilování pochází z Kavkazu a začala zcela prozaicky – opékáním masa na ohni a ohništi. Grilování se přes Blízký východ rozšířilo do Turecka, Balkánu a ostatních států Evropy. Kavkazské kuchyni se vůbec jako první v Evropě věnoval známý francouzský spisovatel Alexander Dumas.

V minulosti se grilovalo pouze hovězí a jehněčí maso a mnoho druhů zeleniny, později i vepřové a kuřecí maso. Na Balkáně se grilovalo již v 18. století a za kolébku přípravy jídel na grilu pod širým nebem se dodnes považuje srbské městečko Leskovac, kde se každoročně na festivalu gurmánského umění "Roštiliádě" scházejí mistři grilování, aby se pochlubili svými specialitami předávanými z generace na generaci. Grilování je prostě umění.

Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Další článek »

Témata článku: Domácnost, Zahradní doplňky, Recepty, Kuchyně, cuketa, Kečup, Zahradní párty
Sdílet článek
Další mobilní weby