Někdy je na první pohled vidět, co se pod tapetami skrývá. Podle toho můžete odhadnout, nakolik náročné jejich odstranění bude. Foto: iStockphoto.com

Někdy je na první pohled vidět, co se pod tapetami skrývá. Podle toho můžete odhadnout, nakolik náročné jejich odstranění bude. | Foto: iStockphoto.com

Pokud to vidět není, pokuste se najít odchlipující se růžek. Za něj potom zkuste zatáhnout. Foto: iStockphoto.com

Pokud to vidět není, pokuste se najít odchlipující se růžek. Za něj potom zkuste zatáhnout. | Foto: iStockphoto.com

Pokud to půjde snadno jako na této fotce, nebude sundání tapet problém a zvládnete to rychle. Foto: iStockphoto.com

Pokud to půjde snadno jako na této fotce, nebude sundání tapet problém a zvládnete to rychle. | Foto: iStockphoto.com

Trhající se tapeta naopak signalizuje náročnější variantu. Foto: iStockphoto.com

Trhající se tapeta naopak signalizuje náročnější variantu. | Foto: iStockphoto.com

S trháním tapety přestaňte, je jasné, že se neobejdete bez použití vody. Foto: iStockphoto.com

S trháním tapety přestaňte, je jasné, že se neobejdete bez použití vody. | Foto: iStockphoto.com

Počítejte s tím, že odstranit tapety, které jsou nalepené přímo na panel nebo příčky, tedy bez podkladu, je složitější. Foto: iStockphoto.com

Počítejte s tím, že odstranit tapety, které jsou nalepené přímo na panel nebo příčky, tedy bez podkladu, je složitější. | Foto: iStockphoto.com

Odstraňovač tapet nebo ocet vám pomůže! Nalijte ho do horké vody. Foto: iStockphoto.com

Odstraňovač tapet nebo ocet vám pomůže! Nalijte ho do horké vody. | Foto: iStockphoto.com

Pokud to vidět není, pokuste se najít odchlipující se růžek. Za něj potom zkuste zatáhnout. Foto: iStockphoto.com
Pokud to půjde snadno jako na této fotce, nebude sundání tapet problém a zvládnete to rychle. Foto: iStockphoto.com
Trhající se tapeta naopak signalizuje náročnější variantu. Foto: iStockphoto.com
S trháním tapety přestaňte, je jasné, že se neobejdete bez použití vody. Foto: iStockphoto.com
7
Fotogalerie

Jak odstranit staré tapety rychle a snadno

Zbavit se starých tapet, které byly na zdi nalepené před pár desítkami let, nebývá snadné. Trhají se, zůstávají na zdi. Pokud ale víte, jak na to, zvládnete to bez komplikací.

Tapety se už pár let zase vracejí do módy. Není divu. Pomohou zútulnit byt, zvýraznit stěnu i zakrýt nerovný povrch a další nedokonalosti stěn. Problém ale může nastat, pokud se před samotnou aplikací potřebujeme zbavit tapet původních. Zvláště pokud jde ještě o ty z éry socialismu, které stále „zdobí“ nejeden panelákový pokoj. Ty byly vyrobené jen ze slabého papíru a lepily se většinou přímo na panel nebo příčky bez jakéhokoliv podkladu.

Nemáte v bytě dostatek světla, ale přesto chcete mít interiér ozdobený živými pokojovými rostlinami? V následujícím videu se dozvíte, které druhy mají minimální nároky na pěstování a kterým nevadí stín:

Jak poznat starou papírovou tapetu?

Pokud si nejste jistí, jakou tapetu na stěně máte, zjistíte to poměrně snadno. Stačí, když najdete nějaký trošičku odchlipující se růžek a zkusíte za něj zatáhnout. Pokud to půjde snadno a celý pruh tapety stáhnete ze zdi, máte vyhráno. Jde už nejspíš o některý z novějších výrobků. Když se vám ale začne tapeta trhat, okamžitě přestaňte. Nepůjde bohužel odstranit jinak než mokrou cestou.

Jak se zbavit starých tapet?

Čeká vás poměrně těžká práce. Připravit se také musíte na mnohem větší nepořádek. Veškerý nábytek je třeba odsunout od stěn a důkladně zakrýt fólií. Stejně tak podlahu. Pokud máte v místnosti položený koberec, raději ho srolujte. Počítejte s tím, že všude bude hodně vody. Nezapomeňte také vypnout elektrický proud!

Než začnete, ujistěte se, že máte k dispozici vše, co budete potřebovat. Není toho sice mnoho, ale bez těchto pomůcek se skutečně neobejdete. V prvé řadě je třeba mít dostatek fólií na ochranu vybavení pokoje. Potřebovat ale budete také malířský váleček, nasazený nejlépe na teleskopické tyči, malířskou nebo podobnou škrabku či špachtli a kbelík s horkou vodou. Do té můžete přidat i odstraňovač tapet nebo obyčejný kuchyňský ocet. Není to ale nutné.

Pokud nemáte k dispozici malířský váleček, můžete použít velkou štětku nebo třeba rozprašovač.

Postup není složitý. Zabere ale poměrně dost času. Čím déle totiž budou tapety namočené, tím lépe půjdou dolů. Průběžně je proto důkladně namáčejte v celé místnosti i během samotného odstraňování. Snažte se ale, aby se do nich všechna voda vsákla a nestékala na zem.

Před prvním pokusem o odstranění počkejte alespoň čtvrt hodiny, než se tapety dostatečně nasáknou. Průběžně je provlhčujte po celé ploše. Po patnácti minutách už se můžete pustit do sundávání. Postupujte vždy odspoda nahoru. Pokud budete mít štěstí, podaří se vám stáhnout najednou celý pás.

Nezapomeňte, že pro úspěšné odstranění papírových tapet je nejdůležitější vlhkost. A to i ta vzdušná. Pokud je to tedy možné, zavřete dveře místnosti a během práce neotvírejte okna.

Když to nepůjde, znovu tapety důkladně navlhčete. Spíše ale počítejte s tím, že se tapeta bude trhat a vy si budete na pomoc muset vzít škrabku nebo špachtli. Případná suchá místa opět provlhčete, nechte vodu vsáknout a znovu seškrábněte. Vodu udržujte co nejvíce horkou, tapety se budou provlhčovat snáze a rychleji. Zbytky starého lepidla pak odstraňte měkkým hadrem namočeným v teplé vodě.

Doporučujeme

Články odjinud