Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují.

1. Kde se jahodám bude dařit

Jahodám nejvíce vyhovují hlinitopísčité půdy s dostatkem humusu a živin, s neutrální až mírně kyselou půdní reakcí. Čisté písčité půdy rychle vysychají, těžké jílovité naopak dlouho drží ve spodní části vláhu a horní vrstva praská. Taková půda je také chladnější. V těžší půdě se jahody lépe pěstují na vyvýšených záhonech. Daří se jim v téměř v každé oblasti. Méně vhodné jsou však svahy a severní strana. Ve vyšších polohách a chladnějších oblastech jahody později kvetou. V teplejších oblastech je třeba je zalévat více, ale dosahují i vyšší úrody.

Pokračování 2 / 8

2. Postupná sklizeň závisí na výběru vhodných odrůd

Na sladkých plodech si budete moci pochutnat o něco déle, pokud si vyberete dvě až tři odrůdy s různým časem zrání. V nejjižnějších oblastech dozrává už koncem května výborná 'Clary', ale pozor, v době květu je citlivá na mráz a je třeba ji denně přikrývat fóliovým krytem. Trochu kyselejší plody má 'Honeyoe', naopak 'Lambada' je velmi chutná, ale citlivá na padlí. 'Korona' dozrává o pár dní později, zato však má výbornou chuť, ale měkké plody. 'Darselect' má pevné plody velmi dobré chuti, ale je také náchylná na padlí. Univerzální 'Elsanta' dozrává začátkem června, je často napadána kořenovou hnilobou. Královnou odrůd mezi jahodami je léty ověřená 'Sonata', která je chutná a má mnoho plodů. Do vyšších poloh jsou vhodné pozdní 'Florence', odrůdy 'Salsa' či 'Symphony', které dozrávají později.

Pokračování 3 / 8

3. Výsadba na jaře i na podzim

Sazenice jahodníku se vysazují v červenci až v srpnu, nejpozději do poloviny září, případně na jaře, jakmile přestane mrznout. Pokud časnou jarní výsadbu propásnete, máte možnost v dubnu vysadit frigo sadbu.

Při letní výsadbě se vyplatí sázet "na vodu". Do jamky se nalije voda, nechá vsáknout, vloží sazenice a zahrne. Jahody nesmí být vysazeny ani mělce, ani moc hluboko – srdíčko musí být v úrovni půdy.

Spon  se řídí především vzrůstností odrůd. U slabě rostoucích odrůd by vzdálenost rostlin v řádku měla být 20 cm, u středně rostoucích (většina odrůd) 30 cm, u bujně rostoucích 40 cm. Řádky by měly být vzdáleny od sebe 50 až 70 cm tak, aby bylo možno rostliny ošetřovat, udržovat v bezplevelném stavu, kypřit  i sklízet.

Pokračování 4 / 8

4. Vysadit na černou fólii, nebo na netkanou textilii?

To je otázka, ve které se pěstitelé jahod často pletou. Fólie je plast a netkaná textilie je speciálně vyrobená látka. Každá má však svoje vlastnosti. Fólie podle tloušťky a odolnosti k UV záření na záhoně vydrží dva až tři roky (při dobrém zacházení i déle). Vezmeme-li v úvahu, že oba materiály jsou černé, tak silná fólie je černočerná tak, že nepropouští světlo. Proto se pod ní půda pěkně zahřívá a drží se pod ní vlhko. Aby se vláha pod fólii dostala, musíme jí pomoci. Pro výsadbu sazenic se vyřízne křížem otvor a do něj se sazenice vsadí. Okolo pak může vláha ke kořenům. Mechy pod fólií nerostou, zato pod netkanou textilií, ať má jakoukoli barvu, se v jahodách mech může objevit. Netkaná textilie, na rozdíl od fólie, propustná je. Jejím účelem je hlavně chránit porost před chladem, například před přízemními mrazíky na jaře, a také chrání před některými škůdci.

Pokračování 5 / 8

5. Péče během vegetace

Jahody pravidelně zalévejte, zbavujte plevele a kontrolujte. Meziřadí můžete mulčovat. Pokud listy schnou, nezalévejte během dne, ale až večer nebo brzy ráno. Suché a jinak skvrnité listy odstraňujte průběžně.

Jahody uvítají spíše vydatnou zálivku než časté pokropení, které jen zvlhčí listy, ale voda do půdy nepronikne. Pokud jsou v porostu jahod mravenci, svědčí to o nedostatečné a nepravidelné zálivce.

Pokračování 6 / 8

6. Kdy a čím jahody hnojit

Nikdy jahody nehnojte přímo po výsadbě ani když už plodí. Podzimní výsadbu můžete pohnojit před květem na jaře. Podpoříte tak násadu květů a plodů. Vhodná jsou speciální hnojiva na jahody, které se aplikují formou zálivky. Zásadou správného postupu při hnojení je vždy před aplikací hnojiva půdu provlhčit. Pokud máte v plánu pěstovat bio-jahody, doplňte živiny v půdě dobrým kompostem nebo listovkou.

Pokračování 7 / 8

7.  Sklizeň

Denně sbírejte pobírkou zralé plody, a to především v ranních hodinách. Pokud je nepěstujete na textilii nebo fólii, podložte keříky speciálními podložkami, které chrání plody před stykem s půdou. Na záhoně nenecháváme nahnilé nebo jinak poškozené plody, houbové choroby se rychle šíří a mnohdy znehodnotí celou úrodu.

Jahody dlouhodobě neskladujte, ale v krátkém čase zpracujte. Nejvíce vydrží v chladu a s nepoškozenou stopkou. Větší množství jahod můžete zmrazit či konzervovat jako kompoty či džemy.

8. Posklizňová péče

Po sklizni je třeba jahody stále zalévat a záhony udržovat čisté a bez plevelů. Odstraňujte poškozené a suché listy. Už nehnojte. Někteří pěstitelé porost jahod úplně posečou a ponechají pouze srdíčka. V nevhodných pěstitelských oblastech však v zimě hrozí, že jahody vymrznou.

Pokračování 8 / 8

9. Pěstování vlastních sazenic

Odnoží ponechte jen tolik, kolik potřebujete na další výsadbu.  Na rozmnožování používejte pouze první dva dceřinné výhony, které jsou nejsilnější a nejkvalitnější (ostatní odnože mateřskou rostlinu zbytečně vysilují).

Co pak z jahod vyrobit? Tady najdete 26 receptů na moučníky a dezerty z jahod

10. Zazimování a ochrana

V chladnějších oblastech můžete jahody přikrývat speciálními kryty nebo bílou textilií. Mnohdy se nevyhnete ani chemické ochraně proti roztočíku jahodovému nebo jiným onemocněním či škůdcům (květopasu jahodovému, plísni šedé, bílé skvrnitosti listů…). Je-li suchá zima, můžete za bezmrazých dní jahodník zalít.

Doporučujeme

Články odjinud