Jak se v zimě postarat o ptáky na zahradě

Jak se v zimě postarat o ptáky na zahradě

Ptáci se v každou roční dobu na naší zahradě starají o likvidaci škůdců, proto bychom se jim v zimě měli odměnit, poskytnout jim vhodné možnosti hnízdění a také dostatek potravy. Jak na to?

Jak vytvořit ptačí ráj

Vhodným výběrem okrasných stromů a keřů v zahradě můžeme přilákat ptáky v zimním období, kdy jsou tyto dřeviny obsypány plody. Jde především o jeřáby, aronie, dřín, moruši, střemchu, ptačí zob, šípek, zimolez, řešetlák, rakytník, kalinu, břečťan a loubinec.

Při výsadbě musíme zvolit nejen správný druh dřeviny, ale také vhodnou vzdálenost jednotlivých sazenic. Na menším prostoru vysazujeme rostliny v jedné řadě. Tento způsob je vhodný při výsadbě u staršího dřevěného nebo drátěného plotu, kterým necháme výsadbu později prorůst, a tím zajistíme neprostupnost plotu.

U menších zahrad zvolíme hustější výsadbu, a to u jehličnanů na vzdálenost 40–50 cm, u listnáčů spon 30–40 cm. Pro tuto výsadbu se nejlépe hodí hloh, ptačí zob, habr, babyka, dřín a z jehličnanů tis, zerav (túje), z nichž můžeme vytvořit malý remízek – ptačí ráj.

Zásadní chybou je tvarování živých plotů obdélníkovým nebo krychlovým sestřihem, který zdánlivě zabírá méně místa, avšak spodní větve pro nedostatek světla a vláhy odumírají, a plot tak během několika let zřídne a neplní svůj účel. Volíme proto osvědčený tvar lichoběžníku, který zaručuje, že živý plot zůstane hustý již od kořenů a poskytne ptákům dostatečný úkryt.

Vytvořte ptákům domov

Mnoho druhů ptáků se každoročně vrací na stejné místo, kde zahnízdí a vyvedou mláďata. Někteří ptáci se spokojí jen s hromadou klestí, která zbude po prořezu ovocných stromů a keřů nebo po sestřihu živého plotu, jiné druhy ptáků najdou úkryt v dutinách či větvích stromů.  Abychom ptákům usnadnili výběr místa pro stavbu hnízda, můžeme jim pomoci již nyní.

Hnízdní kapsy jsou vhodné pro ptáky hnízdící brzy na jaře (kosy, drozdy, konopky). Můžeme je zhotovit z větví. Nejvhodnější jsou pro tento účel borové větve, které svážeme na závětrné straně kmene nahoře i dole a  uprostřed ponecháme potřebný prostor pro hnízdo. Proti kočkám a jiným predátorům zabezpečíme kapsu potažením drátěným pletivem (o velikost ok asi 3 cm). Nemáme-li na zahradě jehličnany, lze hnízdní kapsu vytvořit i na listnáčích svazováním jednotlivých větví ve výšce 1–2 m. 

Jak má vypadat krmítko

Krmítko může být jakéhokoliv tvaru a velikosti, z plastů, plechové nebo klasické dřevěné, dbáme pouze na to, aby nikde nemělo ostré hrany, případně trčící hroty hřebíků. Také stříšku musí mít dostatečně velkou, aby byla potrava chráněna před sněhem a deštěm.

Krmítko umístíme na volné prostranství, alespoň 1,5 m nad zemí a nejlépe tři až čtyři metry od nejbližších keřů a stromů. Tím znemožníme lov toulavým kočkám, které se v místech zvýšeného výskytu ptáků rády zdržují a loví.

Čím krmítko naplnit

Základním pravidlem je krmit kvalitní potravou. Ptáky na krmítku zásadně nekrmíme chlebem, uzeninami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože způsobují ptákům vážné zažívací potíže. Z naší kuchyně můžeme ke krmení použít strouhanou housku, zbylé vařené brambory, kousky masa, na plátky nakrájený lůj, vnitřní sádlo nebo stoprocentní tuk.

Z přírodních zdrojů podáváme semena slunečnice, proso, řepku, oves, pšenici a mák nebo plody jeřábu, šípku a jablka, pokud nebyly chemicky ošetřeny. Můžeme rovněž zakoupit speciální směs určenou pro zimní přikrmování ptáků nebo jen semena slunečnice, která mají ptáci v největší oblibě.

Potravu dáváme do krmítka v takovém množství a stavu, aby neplesnivěla. Pokud možno každý den krmítko zkontrolujeme, odstraníme zbytky, krmítko vyčistíme a doplníme čerstvé krmivo. Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete, tím více druhů vás bude navštěvovat.

Budky chrání ptáky před zimou

Na tvaru budky příliš nezáleží. Nejdůležitější je vletový otvor, který má být v dolní třetině přední stěny, aby se v budce drželo teplo. Tak nepřijdou ptáci do styku s prochladlými stěnami budky a kolem nich se vzduch ohřívá jejich vlastním teplem, který se přirozeně hromadí pod stříškou budky. Budka má mít také zařízený „interiér“ – několik bidélek, na nichž ptáci mohou sedět, ale ta by měla být umístěna nad vletovým otvorem.

Materiál musí být masívní, nejméně 2 cm silné prkno, a budky nesmějí mít žádné škvíry, jimiž by unikalo teplo. Proto se jednotlivé díly musí velmi pečlivě přiřezávat a sesazovat a spojovat ne hřebíky, ale vruty. Budky je ovšem také třeba čistit, a proto má být jedna stěna otevírací.

Správné umístění budky je důležité

Pro budku vybíráme chráněná závětrná místa v blízkosti krmítka. Budku zavěsíme na zeď domu, kde můžeme využít chráněný prostor přesahující střechy. Pokud bude budka umístěna na stromě, kam by mohly toulavé kočky snadno vyšplhat, chráníme proti nim budku prstencem z trnitého křoví, ostnatého drátu nebo odstávajícího plechu.

Doporučujeme

Články odjinud