Jak si vyrobit domácí levandulový olej | iStock

iStock

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Nejen, že krásně voní, ale i uzdravuje. Má doslova blahodárné účinky. Koupit ho můžete v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravého životního stylu. Pokud si ho ale sami vyrobíte doma, vyjde vás na pár korun. S naším návodem to zvládne každý.

Také milujete tu překrásně omamnou vůni levandule? Tento krásný polokeř získává v posledních letech v Česku na popularitě. Mnoho z nás používá sušené květy levandule proti šatním molům, které aromatická silice, na rozdíl od nás, doslova odpuzuje. Bonusem je pak to, že šaty a prádlo krásně provoní. Ne každý už ale ví, že právě drobné fialové květy mají i léčivé účinky. Využít je můžete například ve formě levandulového oleje, ten pomáhá při bolestech hlavy, migrénách, revmatismu i zánětech. Snižuje krevní tlak. Zahání nervozitu a stres, poradí si s nespavostí.

Navíc jako jeden z mála éterických olejů se dá použít lokálně na pokožku i sliznici. Tlumí bolest a působí protizánětlivě. Podporuje hojení popálené kůže i otevřených ran. Vhodný je pro pacienty trpící bércovými vředy. Použitý při masáži si poradí s namoženými svaly. Osvědčil se i po úrazech.

Jde zkrátka o téměř zázračný produkt. S minimem nákladů si ho můžete vyrobit sami doma. Přinášíme vám hned dvě metody. Vybrat si tak můžete, zda olej chcete mít hotový během jednoho odpoledne, nebo si na něj pár týdnů počkáte.

Levandulový olej vyrobený zatepla

Budete potřebovat:

  • květy čerstvé levandule
  • olej (nejlépe olivový, použít ale můžete i levnější slunečnicový nebo naopak dražší, jako je mandlový či jojobový)
  • hrnec s dvojitým dnem

Postup:

1. Květy levandule posekejte nadrobno, nasypte do hrnce a zalijte olejem tak, aby byly zcela ponořené.

2. Přiveďte opatrně k varu.

3. Když teplota dosáhne sta stupňů, stáhněte plamen a obsah nechte už jen pozvolna vařit.

4. Po třech hodinách hrnec odstavte a obsah nechte zchladnout.

5. Olej přeceďte, květy pomačkejte sběračkou a následně vymačkejte i všechen zbylý olej z květů a vmíchejte ho do již scezeného. Nakonec ho slijte nejlépe do lahviček z tmavého skla. V chladu a temnu vydrží asi devět měsíců.

Češky se ještě nenaučily pleťové oleje pravidelně používat. Pokožce ale mnohdy pomohou víc než klasické krémy. Na dlouhou dobu ji vyživí a projasní. V následujícím videu vám prozradíme, pro koho jsou vhodné a jak je nanášet:

Levandulový olej vyrobený zastudena

Budete potřebovat:

  • květy čerstvé levandule
  • olej (nejlépe olivový, použít ale můžete i levnější slunečnicový nebo naopak dražší, jako je mandlový či jojobový)
  • zavařovací sklenici

Postup:

1. Květy levandule posekejte nadrobno, nasypte do velké zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby vám vznikla hustá homogenní směs.   

2. Sklenici pevně uzavřete, postavte na slunné místo a nechte nejméně čtyři týdny louhovat. Pokud chcete, aby měl olej vyšší koncentraci silice, počkejte deset týdnů. Jednou denně obsah opatrně protřepte.

3. Po uplynutí příslušné doby sklenici otevřete a olej přeceďte. Z květů následně ještě důkladně vymačkejte všechen zbylý olej. Přeceďte ho a přidejte do již scezeného oleje.

Stejně jako u teplé varianty hotový olej uchovávejte v chladu a temnu nejlépe v lahvičkách z tmavého skla.

Doporučujeme

Články odjinud