Jak usušit květy hortenzie | iStock

iStock

Jak usušit květy hortenzie

Bohaté kulovité květy hortenzií zdobí přes léto nejednu zahrádku, balkon či terasu. Věděli jste ale, že se dají také usušit, a mohou být tak nádhernou dekorací v interiéru i po zbytek roku? Vyzkoušejte triky profesionálních floristů!

Buďte trpěliví

Pokud se rozhodnete, že si barevné květy nasušíte, s jejich řezem nespěchejte. Důležité totiž je, aby byly dostatečně vyzrálé. Všechny jednotlivé květy musí být plně vybarvené po celé své ploše a musí mít vyvinuté prašníky. To poznáte tak, že je pouzdro ve středu jednotlivých kvítků prasklé.

Ani v tomto stádiu ale ještě květy neřezejte. Počkejte, až začnou odkvétat, tedy měnit barvu. Ty modré do zeleno-šeda, růžové a bílé do zelena, červené začnou hnědnout. V té době jsou květy nejpevnější. Stříhejte jen květy, které jsou zdravé a nepoškozené, nemají viditelné známky hniloby. Ze stonku před sušením odstraňte veškeré listy.

Květiny udělají na zahradě přes léto spoustu parády, přeneste si ji i domů. Bára Chutná, majitelka Domácího květinářství, vám v následujícím videu poradí, jak si zahradní květiny krásně naaranžovat do vázy a jak se k nim chovat, aby vám co nejdéle vydržely:

Usušte je na vzduchu

Asi nejjednodušší formou je klasické sušení v závěsu. Květy si tak zachovají svoji barvu i tvar. Potřebovat budete jen provázek a vhodný prostor. Stonky jednotlivých květů nebo svazky dvou až tří kusů ovažte provázkem a květy zavěste květem dolů do suché a tmavé místnosti, aby nevybledly. Teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo 25 °C. Takto usušené květy jsou ale poměrně křehké. Pokud je budete chtít použít při tvorbě aranžmá, postříkejte je den předem vodou z rozprašovače. Bude se s nimi lépe pracovat.

Květy můžete usušit i ve váze s trochou vody. Hladina by neměla dosahovat výš než asi 1,5 centimetru. Květenství ale musí být dostatečně pevná a vyzrálá, aby se vlastní váhou nezačala ohýbat dolů.

Preparujte je glycerinem

Neděste se, není to nijak složité. Velkou výhodou tohoto způsobu, kterému se říká stabilizace, je, že květy zůstanou krásně vláčné a dá se s nimi následně dobře pracovat. Navíc jsou pak trvanlivější. Tato metoda však má i své nevýhody. Květy totiž ztratí barvu. Dají se ale následně dobarvit.

Příprava na sušení vám zabere jen pár minut času. Potřebovat ale budete padesátiprocentní glycerin. Ten není drahý, lahvička o obsahu padesáti mililitrů stojí okolo třiceti korun. Pořídíte ho v hobby obchodech, drogeriích nebo potřebách pro výtvarníky. Stonky sklizených květů co nejdříve ostrým nožem došikma seřízněte a ponořte na dva až pět dnů do připraveného konzervačního roztoku.

Ten připravíte smícháním jednoho dílu glycerinu se dvěma díly horké vody. Hotový roztok nalijte do nádoby, aby voda sahala do výšky asi dvaceti centimetrů a vložte do něj připravené květy. Proces sušení trvá asi měsíc. Podle potřeby roztok do nádoby dolévejte.

Doporučujeme

Články odjinud