Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si nového domácího pomocníka. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, abyste nakonec nebyli zklamaní.
Není pekárna jako pekárna
Domácí pekárna upeče chleba v podstatě za vás. Stačí jen večer nasypat mouku, přilít trochu vody, přihodit droždí, nastavit ten správný program. A ráno se pak už jen zakousnout do křupavého a voňavého pečiva. Uznejte, že to zní skvěle. Aby nový domácí pomocník nakonec neskončil po pár měsících zaprášený někde v útrobách kuchyňské linky, je třeba si před jeho pořízením nejprve ujasnit, co od něj vlastně očekáváte. Spousta nabízených modelů totiž kromě pečení chleba zvládne i celou řadu dalších věcí, jako jsou například výroba marmelády, příprava těsta na koláče, těstoviny i pizzu, upečení baget a croissantů, příprava domácího sádla a škvarků nebo třeba jogurtů. Vyrobí vám ale také marcipán, mléčnou rýži, sójový sýr tempeh, upeče sekanou anebo třeba dort.
Pokračování 2 / 7
Kvalita něco stojí
Na trhu jsou dostupné pekárny, které v akci seženete za méně než tisícovku, za tu nejdražší pak utratíte osm a půl tisíce korun. Cena se samozřejmě odvíjí od značky, designu, množství přídavných funkcí. Připravte se také na to, že i tady platí přímá úměra, tedy čím větší, tím také dražší. Jak ale prokázal i test provedený odborným časopisem dTest, rozdíl v ceně nemusí znamenat rozdíl v kvalitě pečení. Chutné pečivo připravíte i v tom nejlevnějším modelu. Pokud však budete péct často a chcete mít jistotu, že pekárna takovou zátěž zvládne a nějaký ten čas bude dobře a bez problémů sloužit, zvolte alespoň zlatou střední cestu.
Pokračování 3 / 7
Na velikosti záleží
Platí to i v případě domácí pekárny. Jiný model bude potřebovat mladý bezdětný pár, jiný rodina se dvěma dětmi a babičkou na hlídání. Z těch nejmenších budete mít jen půlkilový chlebík, velké vám upečou až dvoukilogramového chlapáka. Rozmyslete si proto dopředu, jak velká je spotřeba pečiva ve vaší domácnosti, a podle toho vybírejte. O velikosti a hmotnosti chleba rozhodují rozměry formy, ve které se peče. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu se hodí pekárna s obsahem nádoby 1200–1300 gramů.
Dokonalý moučník na víkend? Jednoznačně Míša řezy! Upečte je svým dětem a uvidíte, že vás budou milovat. Dezert se skládá ze tří vrstev, ale jeho příprava vám nezabere víc než hodinku času. Recept i postup najdete na videu:
Pokračování 4 / 7
Jedna, nebo dvě metly?
O to se přou i příznivci domácího pečení na diskuzních fórech. Pravdou však je, že počet hnětacích háků není až tak podstatný. Dvě metly se většinou používají u větších pekáren a připraví kvádrovitý bochník, modely s jednou metlou bývají určeny pro menší množství surovin a výsledný bochník má spíše tvar vysoké krychle. Pokud ale víte, že pekárnu budete často využívat také pro samostatné zadělávání těst na rohlíky, koláčky, pizzu a další dobroty, které pak budete péct v troubě, rozhodně si vyberte model se dvěma hnětacími háky. Nezapomeňte na to, že hnětače se z těsta vyndávají až po upečení, takže po nich zůstanou v chlebu díry.
Pokračování 5 / 7
Teflon, keramika, nebo nerez?
Každý z materiálů, které se při výrobě pečicí formy používají, má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti. Nejoblíbenější a nejrozšířenější jsou nádoby s teflonovým povrchem, který je nejlevnější. Chléb z nich jde dobře vyklopit, jsou nenáročné na údržbu, formu stačí jen opláchnout horkou vodou a jemným hadříkem lehce setřít povrch nádoby. Nevýhodou však je, že se teflon snadno poškrábe, ať už častým přidáváním semínek do těsta, nevhodným vyklápěním chleba z formy nebo třeba neopatrnou manipulací při skladování.
Keramická forma, která je o pár stovek dražší, je odolnější vůči poškrábání, výrobci slibují delší trvanlivost a zdravotní nezávadnost. Nejdražší je pak nerezová forma vyrobená z potravinářského nerezu, která má však neomezené možnosti použití a manipulace. Je téměř nezničitelná. Nevýhodou je však to, že se k ní chléb připéká.
Pokračování 6 / 7
Co by měla umět
Ujasněte si, co všechno by vaše nová pekárna měla umět. Většina z nich má pevně přednastavené hlavní i doplňkové programy. Zjistěte si proto, jaké programy jednotlivé modely nabízí, kolik z nich využijete a podle toho se rozhodněte, který vám bude nejvíc vyhovovat. Není ani tak důležitý počet, ale rozmanitost. Odložený start až o 13 hodin by měl být samozřejmostí.
Téměř všechny pekárny pak například disponují programem „marmeláda“, se kterým připravíte i sádlo a škvarky a různé kaše. U některých, které mají regulovatelnou teplotu, najdete také program na jogurt. Můžete se tak kromě pečení chleba pustit i do výroby domácích jogurtů. Pokud jste gurmáni a holdujete chlebu s přidanými olivami, sušenými rajčaty či třeba sýrem, oceníte automatický dávkovač surovin. Obrovskou výhodou jsou sklopné hnětače, které nezůstávají tolik zapečené v těstu, a je tak mnohem snazší je vyndat.
Pokračování 7 / 7
Na co se ještě zaměřit
- Ne všechny modely se hodí pro pečení přes noc. Levnější plastové dvouhákové pekárny jsou totiž poměrně dost hlučné.
- Vybírejte modely s jednoduchým ovládáním, u kterých nemusíte složitě přemýšlet, které z dvaceti tlačítek vlastně zmáčknout.
- Na údržbu je lepší pekárna vybavená dotykovým displejem, která nemá vystouplé části nebo příliš členitý povrch. Takovou pekárnu lze snadno otřít.
- Zaměřte se také na rozměry pekárny. I když spotřebiče nejsou nijak velké, potřebují stálé místo například na kuchyňské lince. U výšky je nutno počítat s tím, že budete otvírat víko.
- Některé modely také nabízejí možnost nastavit si propečení kůrky, někdo ji rád světlejší, jiný tmavší a křupavější. Zajímavou funkcí je i možnost Udržování teplého pečiva i po dopečení.