Nenáviděný plevel bršlice: Nebojujte s ní, snězte ji. Je výborná!

Každý zahrádkář ví, co je to bršlice kozí noha. Úporný plevel, kterého se dá zbavit jen obtížně. Vyzkoušejte naše tipy, jak na to! Zjistěte také, jak bršlici zužitkovat v zahradě i kuchyni.

Bršlice je opravdu rozšířená a houževnatá bylina, o čemž svědčí řada lidových názvů. Zvaná je bršlice, kozí noha, také husí noha nebo kerhák či kerhátek (latinsky Aegopodium podagraria).

Jak poznat bršlici kozí nohu?

Zpočátku se bršlice chová jako každý jiný plevel. Na jaře nesměle vyrazí trojčetné pilovité listy, které se rozrostou do přízemní růžice a z nich později vyraší až metr dlouhé duté květní lodyhy. Květy jsou bílé a složené do okolíku a vypadají jako květ mrkve. Na neobdělávaných půdách se bršlice velmi rychle rozmnoží nažkami (druh semínka) vypadávajícími přímo na stanoviště kolem rostliny.

Čerstvé nažky jsou neklíčivé, ale dovolíme-li bršlici přezimovat, jejich klíčivost se zvýší. Jenže bršlici ani tohle nestačí. Raší z bohaté spleti kořenů a oddenků, které zakrátko prorostou půdou všude okolo. A začíná boj, kdo zvítězí.

Bez ohledu na to, zda má ideální podmínky k růstu, nebo ne, roste vlastně všude! Vytváří husté a rozsáhlé kolonie, kterých se v zahradách jen těžko zbavujeme. Její růst je tak vehementní, že je schopna zahubit nejen trvalky, ale dokonce i některé listnaté či jehličnaté dřeviny. Oddenky i semena se rozšiřují větrem, nářadím, nevhodným zpracováním půdy, ale také třeba i kompostem.

Jak se zbavit bršlice kozí nohy?

Zbavit se bršlice není totiž tak jednoduché. Existují dva způsoby: chemické přípravky nebo manuální likvidace plevele. Záleží na tom, jak velká je zaplevelená plocha a kolik času, peněz a energie jste ochotni likvidaci bršlice věnovat.

Chemický postřik je nejúčinnější na jaře

Mezi okrasnými keři, na záhonech, na cestičkách a menších plochách můžete použít přípravek, který se nanáší štětcem přímo na rostliny nebo se jím postřikují listy – Roundup H Hobby, ten je však velmi jedovatý a o jeho zákazu se v nedávné době jednalo na úrovni Evropské unie.

K chemické ochraně trávníku jsou vhodné takzvané selektivní herbicidy – například Dicotex, Bofix či Agro Garlon New, které likvidují dvouděložné plevele (mezi než patří i bršlice), ale neničí trávník.

Chemickým přípravkům však musíte dát až 14denní dobu na to, aby začaly působit až v oddencích. Nejúčinnější je chemický postřik na jaře, kdy bršlice raší a není vyšší než patnáct centimetrů.

Likvidace plevele bez chemie: pomohou brambory

Nejlépe na bršlici zabírá ruční pletí, vytrhávání i s kořeny a vyrývání oddenků. Důležitá je pečlivost a technika rytí. K tomu používejte rycí vidle, jimiž nepřesekáte oddenky. Z půdy vybírejte i ty nejmenší úlomky a po dvou týdnech zopakujte rytí i ruční pletí záhonu, jelikož i po důkladném odstranění zůstane v půdě ještě spousta výhonků a kořenů bršlice. Bršlici likvidujte včas a nenechte ji vykvést, aby se vám nemnožila semeny.

Pokud nechcete používat chemii a potřebujete se zbavit bršlice na velké ploše či záhonu, vysaďte tam brambory. Počítejte však s tím, že jejich výsadba musí být hustá a opakovaná po dobu dvou až tří let. Hustá bramborová výsadba zamezí bršlici přístup ke světlu, a tím oslabí její růst. Bršlici můžete likvidovat i rozprostřením černé fólie na celé ploše záhonu.

Patří plevel do kompostu?

Je škoda se zbavovat zelené biohmoty. I plevele množící se převážně kořeny a oddenky (kozí noha bršlice, pýr plazivý, podběl obecný) je škoda pálit a mohou se kompostovat. Před uložením do kompostu je však třeba je řádně usušit – např. na betonovém podkladu nebo na plastové fólii či je nechat vykvasit jako hnojivý roztok.

Bršlice zpestří jídelníček

Bršlice je urputný plevel, ale také vítané zpestření jídelníčku. Rozemleté či jemně rozsekané listy bršlice již odedávna nacházely uplatnění jako bylinky. Byly zcela pravidelnou součástí „zelené polévky", nádivek, salátů a špenátu, především kolem Velikonoc. Používaly se především v různých oblastech Německa, ale i v evropské části Ruska.

Bršlice chutí připomíná celer a trošku petržel, je příjemně aromatická. Její listy jsou skvělé jako základ smoothie a salátů. Dá se z ní dělat i pesto nebo je dobré nechat ji vykvasit. Nejlepší jsou mladé, jen několikacentimetrové lístky.

Podívejte se, které další plevely se dají jíst. Jejich seznam najdete ZDE.

Náš tip:

Zdá se vám "ulítlé" pěstovat bršlici jako bylinku a riskovat zaplevelení zahrady? Nemusíte se obávat masivního rozšíření bršlice, když ji necháte růst někde v koutě zahrady, například tam, kde jsou sněženky či jiné drobné cibuloviny, které přes léto zatahují. Vzájemně si s bršlicí nebudou překážet. Jen jedna zásada je důležitá – bršlici nenechat vykvést a včas omezit její rozrůstání. Například ohraničením pěstované plochy obrubníkem, který půjde v půdě do hloubky. 

Doporučujeme

Články odjinud