Jak vyrobit designový koš z obyčejného lana | aliceandlois.com

aliceandlois.com

Jak vyrobit designový koš z obyčejného lana

Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé drobnosti. Pokud se vám líbí, s naším návodem krok za krokem si ho můžete vlastnoručně vyrobit.

Milujete designové doplňky do bytu? Já také. Takové kousky však obvykle bývají hodně drahé. Za originalitu se totiž platí. Jenže interiér bez jakýchkoliv doplňků je víc než nudný. Působí stroze. A my se doma chceme cítit příjemně. Jak to tedy nejlépe vyřešit?

Ano, můžete zajet například do Ikea, Jysku, Kiku nebo třeba Pepca. Tam všude seženete bytové doplňky za pár korun. Musíte ale počítat s tím, že všechny ty vázy, sošky, úložné boxy a košíky má doma kromě vás i dalších pár desítek tisíc lidí.

Pokud si však chcete pořídit něco netradičního, co budou obdivovat všechny vaše kamarádky i každá návštěva, nemusíte hned utrácet pracně našetřené úspory. Stačí si zajít koupit pár metrů lana, najít doma lepicí pistoli, udělat si volné odpoledne a můžete se pustit do výroby elegantního a zároveň praktického úložného koše.

Že to není vůbec složité, se přesvědčte v následujícím videu:

Budete potřebovat:

  • lano dle výběru – nejlépe bavlněné (seženete ho v provaznictví nebo hobby marketu)
  • provázek nebo nit
  • ostrý nůž nebo velké nůžky
  • nějaký koš nebo kbelík nejlépe okrouhlého tvaru, který vám poslouží jako forma
  • lepicí pistoli
  • lepidlo
  • krejčovský metr

Postup:

1. Nejprve za pomoci nitě nebo provázku zjistěte, kolik lana musíte koupit. Počítejte ale s tím, že lano má mnohem větší průměr. Nebudete ho proto zdaleka potřebovat tolik, jako tenkého provázku. A nezapomeňte přičíst i materiál na dno.

2. Konec lana namočte do lepidla a nechte dobře zaschnout, aby se vám netřepilo.

3. Začněte vytvářet dno, a to tak, že lano budete stáčet do spirály. K sobě ho přichytávejte horkým lepidlem. Potřebnou velikost zjistíte tak, že si změříte průměr dna koše, který budete používat jako formu.

Nezapomeňte, že pokud jako formu použijete například vědro oválného tvaru, musíte tomu přizpůsobit i tvar, do kterého začnete smotávat lano.

4. Vezměte si vybraný koš nebo kbelík, otočte ho dnem vzhůru a položte na stůl. Hotovou spirálu na něj přiložte a případně doviňte tak, aby poslední řada mírně přesahovala přes okraj.

5. Pak začněte tvarovat stěny vznikajícího koše. Každou řadu k sobě pevně přichyťte horkým lepidlem. Tak postupujte, dokud koš nebude dostatečně vysoký. Nakonec vyjměte koš nebo kbelík, který jste použili jako formu.

6. Konec lana odřízněte ostrým nožem nebo odstřihněte nůžkami a stejně jako jste to udělali s jeho začátkem, namočte ho do lepidla a počkejte, až zaschne. Nechcete přece, aby se vám v budoucnu začal třepit. Nakonec ho přilepte horkým lepidlem.

Pokud chcete, aby měl váš koš kvůli lepší manipulaci i ucha, sežeňte si v brašnářství dva pruhy kůže, každý o délce asi pětadvacet centimetrů a nezapomeňte také na druky k jejich přichycení. Na obou koncích si nechte udělat dírky, kterými pak druky prostrčíte. K hotovému koši pak připravené uši z každé strany připevněte.

Doporučujeme

Články odjinud