Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.

Září a začátek října jsou pro sběr šípků tím nejvhodnějším obdobím. Sbírejte jen dobře vyzrálé plody. Poznáte je tak, že jsou na dotek tvrdé, mají lesklou slupku a tmavě oranžovou až sytě červenou barvu. Po rozloupnutí uvnitř uvidíte žlutá semínka s jemnými chloupky. Pokud narazíte na šípky nahnědlé nebo změklé, nechte je raději na keři ptáčkům, kteří si na nich ještě pochutnají. Až půjdete sbírat šípky, určitě se vybavte zahradnickými nůžkami a rukavicemi, keře mají houževnaté větvičky poseté ostrými trny. 

Ingredience (na pětilitrovou zavařovačku):

  • 1,5 kila čerstvě natrhaných šípků
  • 1,5 kila krystalového cukru
  • 3 litry vody

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků.

2. Očištěné plody dobře omyjte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody zbavte stopek.

3. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou, za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

4. Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.

7. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny a proces kvašení viditelně ustane, můžete obsah lahve přecedit, slít do lahví a ihned zazátkovat. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Scezené šípky můžete znovu nasypat do zavařovací sklenice, zalít novým cukerným roztokem a celý proces zopakovat. Získáte tak druhou dávku této tekuté dobroty.

Doporučujeme

Články odjinud