DIY návod: Jak si ušít sedací vak | iStock

iStock

DIY návod: Jak si ušít sedací vak

Sháníte originální a designové sezení, ale nechcete za něj utratit majlant? Ušijte si populární sedací vak sami doma. S naším návodem to hravě zvládnete.

V posledních letech poptávka po sedacích vacích mnohanásobně vzrostla. Jde o módní záležitost. Každý touží mít alespoň jeden doma. Nejde ale o nějaký nepoužitelný kus nábytku, který vám bude jen zabírat místo v bytě. Sedací vaky mají totiž opravdu široké spektrum využití.

Sedací pytel je na relaxaci i dovádění

Můžete na nich nejen sedět, ale i lenošit a hlavně relaxovat. Jsou ideální pro použití v obývacím pokoji, v ložnici i na opalování na balkónu, terase či zahradě. Využijete je ale i na chatě nebo chalupě. Jejich obrovskou výhodou je, že je díky nízké hmotnosti můžete snadno přesunout, kamkoliv budete chtít.

A pokud máte potomky, perfektně je uplatníte také v dětském pokoji. Tam mohou sloužit nejen k odpočinku, ale především k zábavě. Pořídit ho můžete už klidně těm nejmenším. Sedací vak totiž nemá žádné tvrdé ani ostré hrany, o které by se mohly děti zranit. Vaše ratolesti se na něm ale skvěle vyřádí.

Níže pod videem najdete podrobný návod, jak si takový sedací vak vlastnoručně vyrobit doma s minimálními náklady.

Pro inspiraci se podívejte na následující video a přesvědčte se, že to není vůbec těžké:

Budete potřebovat:

  • 2 kusy silnější látky (na dětský vak o rozměrech 115 cm x 80 cm, na dospělácký 150 cm x 260 cm)
  • špendlíky
  • dlouhý zip (na dětský vak 55 cm, na dospělácký klidně použijte delší)
  • polystyrenový granulát – EPS kuličky (na dětský vak asi 100 litrů, na dospělácký cca 200 litrů)

Abyste za látku neutratili majlant, kupte ji například v obchodech, které prodávají zbytky a druhou jakost na váhu. Výrazně ušetříte. Nebo projděte pár second handů a kupte nějaký velký závěs. V některých najdete skutečné poklady za pár korun.

Návod na výrobu sedacího vaku

1. Připravte si dva obdélníky látky potřebného rozměru. Záleží jen na vás, zda použijete stejný vzor, nebo dva různé, aby byla každá strana vaku jiná.

2. Přiložte je lícovou stranou na sebe, delší strany k sobě sešpendlete a pevně je sešijte. Použijte co nejpevnější nit, protože švy budou v těchto místech opravdu hodně namáhané.

3. Sešitou látku si přeložte na polovinu a z jedné strany ustřihněte do oblouku asi patnáct centimetrů. Látky na této straně sešijte k sobě.

4. Nyní už téměř hotový obal pytle uchopte v polovině a položte si ho na rovné podložce tak, aby šev vedl z obou stran uprostřed.

5. Doprostřed lícové strany přišijte zip. Z obou stran by vám od okraje mělo zůstat asi pět centimetrů látky. Ty k sobě sešijte.

6. Hotový obal na sedací pytel teď otočte naruby, lícovou stranou ven. Připravte si polystyrenové kuličky a opatrně ho s nimi naplňte. Někoho si určitě vezměte na pomoc a buďte připraveni na to, že se kuličky chovají jako živé. Určitě proto mějte po ruce vysavač. Nakonec opatrně zavřete zip a váš sedací vak je připravený k použití.

Doporučujeme

Články odjinud