Nářadí pro vaši dílnu

Snem každého domácího kutila je vlastnit kvalitní nářadí. Máme pro vás pár hlavních tipů na to, čím vaši dílnu zařídit.

Nářadí do domácí dílny je trhu hodně a lze si i dobře vybrat v různých cenových relacích. Hodně renomovaných výrobců nabízí hned tři základní řady elektrických nástrojů. Ta v nejnižší cenové hladině je určena opravdu jen pro příležitostnou práci, kdy je jednou začas potřeba něco opravit, přivrtat.

Druhá je určena přímo pro kutily, pro něž je práce v (nejen) dílně přímo koníčkem. Profesionální řada je pak určena řemeslníkům, kteří pracují s nářadím den co den a potřebují se na něj dokonale spolehnout. V každém případě se vyplatí pořizovat si nářadí značkové, které má zajištěný servis, i když příležitostní kutilové často sáhnou po „no name“ technice ze supermarketu a spoléhají se na to, že před uplynutím záruční doby prostě v obchodě vyreklamují kus za kus. Dělá se to, ale problém je v tom, že takový výrobek může přestat fungovat bez výstrahy v tom nejnevhodnějším okamžiku.

Nářadí pro kutily, tedy hobby řada, by nám mělo sloužit bezproblémově v případě, že ho budeme jako používat podle pokynů výrobce a nebudeme s ním fušovat do práce profesionálů. To platí o technice, kterou zapojujeme do sítě, ale i o té akumulátorové, která dnes dokáže věci, o nichž se nám před několika lety ani nesnilo.

Vrtání

Nejčastějším nářadím, které míváme doma, je vrtačka. Existují jednodušší, které prostě jen vrtají, ale většinou raději sáhneme po takové, která je vybavena příklepem, má zpětný chod a dvě rychlosti, u nichž je možné plynule regulovat otáčky. U nových vrtaček se setkáme s takzvaným rychloupínacím sklíčidlem, k němuž už není třeba kličky, kterou jsme neustále někde zapomínali.

bd01.jpg 
Foto: Black&Decker

Dají se použít i jako šroubovák a mají možnost alespoň orientačně nastavit utahovací moment. Při koupi bychom se měli zajímat o výkon, potažmo o velikosti otvorů, které je s ní možné do různých materiálů udělat.

Řezání

Doby, kdy jedinou variantou elektrické pily byla pila kotoučová (nebo také okružní), jsou dávno ty tam. Přesto takzvaný mafl je nejčastěji využívaným nářadím mezi pilami. Je vhodný pro dlouhé přímé řezy. Pokud budeme chtít vést řez přesný a navíc třeba i v různých úhlech, měli bychom sáhnout po pokosové pile. Tu si už ovšem těžko můžeme vzít někam s sebou, protože je součástí konstrukce, která onu přesnost zaručuje.

BD.jpg 
Foto: Black&Decker

Pro vyřezávání složitějších tvarů (třeba otvor pro dřez v kuchyňské desce), si musíme vybrat pilu přímočarou s kmitajícím listem. Kmitající list mají i elektrické pily ocasky, jež se objevily na trhu v posledních letech. Mají většinou robustnější list, s nímž lze zvládnout náročnější práci. U pil nás bude zajímat výkon, hloubka řezu, popřípadě (mimo pily pokosové) nastavení úhlů řezu.

Frézování

Na složitější výrobky, jako například nábytek, se nám bude hodit frézka. Nejvariabilnějším nástrojem je přímá frézka s množstvím příslušných stopkových nástrojů, které volíme podle opracovávaného materiálu. S horní frézkou budeme moci frézovat drážky i se pustit do ozdobných ornamentů, tvářet hrany nebo ohraňovat.

Pro spojování dřeva volíme lamelovací frézku, s níž si uděláme spoje rámové, rohové, podélné i příčné. Také zde si ověřme výkon, aby se nám frézka při vysokých otáčkách, s nimiž pracuje, nezahřívala. Určitě se musíme zajímat i o nástroje, které k ní budou k dispozici a jak snadno se upínají.

Broušení

Něco přebrousit jsme dlouho zvládali jen s vrtačkou a pružným kotoučem, na nějž se upevnil brusný kotouč. Vyžadovalo to určitou zkušenost, protože někdy jsme se probrousili hlouběji, než jsme chtěli a také kotouč se snadno trhal. Na broušení větších rovných ploch se nám bude hodit bruska pásová, u dřevěných materiálů bude šetrnější vibrační bruska.

Do špatně přístupných míst se dostaneme s přímou nebo také delta bruskou. S úhlovou bruskou můžeme dělit i zabrušovat kov či dokonce keramiku, tedy obklady a dlaždice. Při jejich výběru si všimněme, jak snadno či složitě se do ní upíná brusný materiál (a jak je drahý, protože ho budeme často dokupovat), jaký má výkon v souvislosti s otáčkami (aby se nám rychle nepřehřála), jaká je ochrana proti vibracím nebo před odletujícím materiálem.

Horkovzdušné pistole

Toto nářadí není vyhraněno jen pro odstraňování starých nátěrů. Lze s ním tvářet plasty, někdo ho používá při zapalování grilu, rozmrazuje s ním zamrzlé spoje a potrubí, vysouší, horkým vzduchem dezinfikuje nebo dokonce voskuje lyže. Při jeho výběru nás bude zajímat rozsah pracovních teplot a jejich snadná regulace, výhodou bude displej, který momentální teplotu užitého vzduchu monitoruje.

Spojování

Spojit něco k sobě – to je jedna z nejčastějších činností domácího kutila. Vrtačka a vruty, popřípadě šrouby a matky, je asi první, co nás napadne. Připočítejme k tomu ještě akušroubováky, s jejichž použitím odpadne častá, a tedy unavující výměna vrtáků za bity. Dobře se však uplatní i lepicí pistole, s níž snadno připevníme věci, aniž bychom do podkladu museli vrtat. K dekoracím, ale i k připevnění tenčích materiálů výborně poslouží sponkovačka, s níž jde práce rychleji než třeba s čalounickými hřebíčky.

bd03.jpg 
Foto: Black&Decker

Měření

Dvakrát měř, jednou řež. To je heslo, které se vyplatí dodržovat. Určitě se nám budou hodit detektory, které odhalí pod omítkou či ještě hlouběji ve zdi místo, do něhož bychom se neměli pouštět s vrtačkou, ať už proto, že je tam elektrické vedení nebo vodní potrubí. Na měření vzdáleností se budou hodit laserové dálkoměry, které se budou lišit vzdáleností, na něž je možné je použít.

Nemusíme se bát nepřesnosti, na vzdálenost deseti metrů se například vejdou do tolerance dvou milimetrů. S laserovým úhelníkem či křížovým laserem také nahradíme vodováhu i zednickou káču, načrtneme se přesné linky na stěnu a nikdy nám nebudou viset obrazy našikmo.

Univerzální nářadí

V poslední době se zvyšuje obliba multifunkčního nebo také univerzálního elektrického nářadí. Používá se k řezání, broušení, škrábání i dělení materiálu, ovšem jen v omezeném rozsahu menších prací.Rozhodně nemůže nahradit specializovaný nástroj.

Pro menší opravy se však bude hodit, protože ho díky rozměrům můžeme mít prakticky vždy po ruce. Bude u něho také záležet na otáčkách, popřípadě počtu kmitů a výkonu, který zaručí, že se nebude přehřívat.

Tip redakce

Chtějme vždy vědět, z jakého materiálu jsou součástky, které na první pohled nevidíme, například převody. Plast je samozřejmě levnější než kov, ale také méně vydrží. Musíme posoudit, jak často a jak moc budeme techniku zatěžovat.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud