Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které rostliny úplně zničí. Jak škůdce zlikvidovat?

Test na přítomnost smutnic

Smutnice patří mezi půdní škůdce, které není snadné odhalit. Rostlina žloutne, i když je zalévána a hnojena, a zdánlivě bez příčiny postupně žloutne a odumírá. Smutnice napadá pokojové i venkovní rostliny, ale i žampiónové kultury. Abyste určili, zda smutnice v půdě opravdu jsou, použijte jednoduchý test. Rozkrojte syrový brambor, jednotlivé kousky zapíchněte do půdy v květináči a nechte působit 48 hodin. Škrob v bramboru přitáhne larvy mušek, které pak na bramboře uvidíte. Tato metoda vám pomůže výskyt smutnic určit, ovšem nikoliv zlikvidovat.

 

Škůdcem není muška, ale larvy

Zbavit se smutnic není jednoduché, mají totiž „tuhý“ kořínek a prochází třemi životními stádii. Dospělé smutnice jsou drobné mušky s kovově leským krunýřem, asi 2 až 4 milimetry dlouhé. Při vyrušení hromadně vzlétají nebo se rychle pohybují po povrchu substrátu. Samička pokládá do substrátu stovky oku neviditelných vajíček. K vylíhnutí larev pak dochází během několika málo dní, které okusují kořeny rostlin, čímž omezují jejich schopnost vstřebávat živiny, a navíc způsobují uhnívání kořenů. Během vývojového cyklu se larva zakuklí, vyvine se v dospělou mušku a opět začne klást vajíčka. Celý cyklus se opakuje zhruba za  čtyři týdny. A začíná nekonečný boj...

 

Pokračování 2 / 4

 

Co na smutnice funguje?

Nejsnazší je přerušit životní cyklus smutnic, tedy zabránit jim v množení.

Prevence

Jako dobrá prevence se ukazuje pokrýt povrch substrátu centimetrovou vrstvou křemičitého písku nebo štěrku, křemeliny, perlitu nebo vermikulitu. Dospělé smutnice do této bariéry nebudou klást vajíčka, protože by v suchém prostředí nepřežila. Také je vhodné odstraňovat odumřelé části rostlin a používat žluté lepící destičky. Smutnice se na ně přichytí a zahyne.

Při pěstování v zemině můžeme výskytu a rozšíření smutnic zabránit správným zavlažováním, kdy necháme substrát před dalším zalitím vyschnout, a to alespoň do hloubky dvou až tří centimetrů, což je vrstva, ve které se larvy líhnou. Jelikož výsledkem působení smutnic bývá žloutnutí listů, jejich osychání od krajů a zpomalený růst, dělají někteří pěstitelé obvyklou chybu. Myslí si totiž, že tyto příznaky znamenají nedostatek živin v důsledku malého přísunu vody. Udělají proto tu nejhorší možnou věc – začnou rostliny zalévat, čímž urychlí uhnívání již tak dost poškozených kořenů a navíc podpoří množení smutnic.

Pokud nepomáhá omezená zálivka, rostlinu zkuste přesadit do sterilního substrátu vydezinfikovaného propečením v obyčejné či mikrovlnné troubě a květináč důkladně umyjte roztokem saponátu.

Pokračování 3 / 4

Bio likvidace

Pokud aplikace ochranné vrstvy selže, použijeme parazitické hlístice Steinernema feltiae. Ty se v půdě aktivně pohybují a vyhledávají hostitele, tj. larvy různých druhů hmyzu. Jakmile smutnici "spotřebují", přestěhují se na další. Bio parazité rostlinám neškodí, celý cyklus se odehrává až do doby, kdy hlístnice zlikvidují poslední smutnici.

Účinná chemie

Na smutnice velmi dobře funguje přípravek Calypso, který je třeba smísit s vodou v koncentraci 0,9 ml/l vody. Tímto roztokem vydatně zalijeme rostliny a larvy smutnic spolehlivě zahubíme. Doporučuje se použít litr roztoku na stejný objem půdy. Mezi dalšími používanými insekticidy jako Sumithion, Karate, Omite, Actellic nebo Biool je ještě velmi účinný, ve vodě rozpustný modrý prášek Mospilan, jehož látka koluje v těle rostliny a chová se jako kontaktní a požerový jed.

Pokračování 4 / 4

Smutnice v hydroponii

Smutnice se, kromě běžných substrátů, vyskytují i v médiích hydroponických systémů, kde jsou pro jejich množení ideální podmínky, zejména vysoká vlhkost.

Při hydroponickém pěstování v kokosu, rockwoolu, mapitu a pěstebních rohožích je řešením na likvidaci smutnic nasadit parazitickou hlístici nebo použít chemické přípravky. Jedině při pěstování pouze v keramzitu je riziko výskytu smutnic mizivé.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud