Třešňové větvičky jsou nejtradičnějšími barborkami. Foto: iStockphoto.com

Třešňové větvičky jsou nejtradičnějšími barborkami. | Foto: iStockphoto.com

Zlatice vám vykvete nejsnáze. Foto: iStockphoto.com

Zlatice vám vykvete nejsnáze. | Foto: iStockphoto.com

Květy švestek mají stejně jako ty třešňové čistě bílou barvu. Foto: iStockphoto.com

Květy švestek mají stejně jako ty třešňové čistě bílou barvu. | Foto: iStockphoto.com

Pohledy k sobě přitáhne rozkvetlá magnolie. Foto: iStockphoto.com

Pohledy k sobě přitáhne rozkvetlá magnolie. | Foto: iStockphoto.com

Jste už vdaná? Tak si pomocí barborek zkuste spočítat váš šťastný měsíc. Foto: iStockphoto.com

Jste už vdaná? Tak si pomocí barborek zkuste spočítat váš šťastný měsíc. | Foto: iStockphoto.com

Zlatice vám vykvete nejsnáze. Foto: iStockphoto.com
Květy švestek mají stejně jako ty třešňové čistě bílou barvu. Foto: iStockphoto.com
Pohledy k sobě přitáhne rozkvetlá magnolie. Foto: iStockphoto.com
Jste už vdaná? Tak si pomocí barborek zkuste spočítat váš šťastný měsíc. Foto: iStockphoto.com
5
Fotogalerie

Natrhejte si barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojená stará tradice. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá. Barborky ale prý umí předpovědět i váš šťastný měsíc. Co dělat, aby vykvetly? A jak si poradit, pokud na ně 4. prosince zapomenete?

Kdy utrhnout barborky a z jakého stromu

V dřívějších dobách dbali lidé daleko více na symboliku. Většina tradičních úkonů byla přesně vymezená a všichni věděli, kdy, co a jak dělat. U barborek platilo, že děvčata je musely trhat ze stromů alespoň desetiletých, a to hned brzy zrána při rozednění.

Tradičně se trhaly větvičky třešní, případně višní, v současnosti se na barborky používají i větvičky dalších ovocných stromů, jako jsou broskvoně, švestky, slivoně nebo jabloně. Můžete ale zkusit i barborky ze zlatice, magnolie, sakury, kaliny či okrasných jabloní, zkrátka z těch stromů a keřů, které máte k dispozici. Krásné jsou všechny.

Co znamená zvyk trhání barborek? Podívejte se na video:

Co znamená, když vykvete barborka?

Barborky sloužily a stále slouží nejčastěji k tomu, aby si s jejich pomocí dívky předpovídaly svatbu, existuje ale také řada méně známých tradic. Dívka si například může větvičky pojmenovat podle svých nápadníků; stane se pak nevěstou toho, jehož větvička vykvete nejdříve.

Barborky se hodí i pro předpovídání šťastného měsíce – kolikátý den po uříznutí barborka vykvete, tolikátý měsíc bude pro majitele větvičky tím šťastným. Barborky současně představují symbol narození Ježíše Krista a původně odkazují i na zimní slunovrat, znamenající konec zimy a příchod jara s dalšími květy.

Proč se slaví barborka

Tento oblíbený vánoční symbol připomíná sv. Barboru, světici z maloasijské Nikomédie. Podle legendy ji sťal vlastní otec, bohatý a krutý pohanský obchodník, za to, že se nezřekla křesťanské víry. Cestou na popravu údajně do ruky uchopila větvičku, která poté uprostřed zimy vykvetla.

Pusťte si video o sv. Barboře, symbolech a tradicích s ní spjatých:

Jak se starat o barborky, aby vykvetly

Pro barborky si vybírejte větvičky, které mají hodně květních pupenů, a při stříhání větviček a výhonů se vyhněte poškození stromu nebo keře. Vždy používejte kvalitní ostré nůžky, jejichž čistý řez do stromu nezanese infekci. Nastříhaným větvičkám seřízněte doma nožem dolní konec tak, aby plocha, která přijímá vodu, byla co největší. Větvičky vložte do vázy s vodou a nechte je nejprve několik hodin přizpůsobit vyšší teplotě (například ve sklepě nebo komoře). Poté vázu umístěte na světlé místo se stálou pokojovou teplotou. Větvičky barborek by měly do tří týdnů vykvést. Hlavní příčinou neúspěchu bývá suchý vzduch a vysoká teplota, větvičky proto rozhodně nedávejte blízko topení. Můžete je rosit.

Jak urychlit kvetení barborek

Kromě výše uvedených rad, jak se o barborky starat, platí, že jejich kvetení urychlíte, jestliže vázu s nimi postavíte do blízkosti mísy s ovocem. Vhodná jsou jablka, banány či většina peckovin, které přirozeně uvolňují ethylen. Ten se postará o to, aby větvičky rychleji stárly, tedy i vykvetly.

A co dělat, pokud jste barborky vyloženě propásly a vzpomenete si až o několik dní později? I v tomto případě existuje řešení, jak se dočkat kvetoucích větviček právě na Štědrý den! Stačí jen vědět, že po nařezání téměř okamžitě žlutě vykvete zlatice (nesprávně nazývaná zlatý déšť) a stejně dobře vykvete i zimovzdorný jasmín. Rychlé a spolehlivé jsou také vrbové větvičky, které ovšem bývají chápány spíše jako symbol Velikonoc.

Že chcete zůstat u tradičních dřevin? V tom případě musíte přírodě pomoci sami. Zpoždění několika dní se dá dohnat tím, že nařezané větvičky celé ponoříte přibližně na půl dne do vody o teplotě kolem pětatřiceti stupňů. Dbejte na to, aby voda nevychladla.

Doporučujeme

Články odjinud