Podzimní očista okapů od listí? Jde to i bez žebříku

Podzim je obdobím, kdy je třeba provést úklid zahrady a její přípravu na zimní měsíce. Nezapomeňte také na kontrolu střešní krytiny a okapového systému, kterou je vhodné provést alespoň dvakrát za rok – na jaře a právě na podzim. 

Touto revizí a průběžnou údržbou si zajistíte dostatek čisté dešťové vody na další sezonu a současně můžete předejít nepříjemnostem, jakými jsou zatékání do podkroví, poškození omítky nebo zničení okapů – nemluvě o ušetření finančních prostředků, které by jinak bylo třeba vynaložit na odstranění vzniklého problému odbornou firmou. 

listi.jpg
Vyčištění okapů ze žebříku může být nebezpečné 

Pravidelnou kontrolu předejdete větším problémům 

V první fázi je potřeba zjistit, zda nezatéká do půdních či podkrovních prostor. Následně na střeše zjistěte stav krytiny. Pokud je to možné, tak vyzkoušejte, v jakém stavu jsou jednotlivé klempířské prvky. 

Zvýšenou pozornost věnujte komínu, zejména zatmelení kolem spojů hran plechu, které na něj navazují. Samotnou kapitolou jsou střešní okna a vikýře, zkontrolovat by se měl minimálně jejich nátěr a těsnost. Nezapomeňte také otestovat funkčnost protisněhových zábran. 

S listy a mechem pryč 

Střechu zbavte všech nečistot, jako jsou mech nebo listy, které mohou bránit stékání vody ze střechy. Nezapomeňte na revizi okapů. Je potřeba prověřit, zda nejsou prorezivělé a deformované, pozornost věnujte i tomu, v jakém stavu je jejich uchycení. 

cistic_1.jpg
Čistič od Gardeny se dá použít jako kartáč i škrabka 

Před zimou by se také měla zkontrolovat těsnost a pevnost jednotlivých spojů okapů. Dbejte na to, aby v okapech nezůstaly žádné nečistoty. Velmi snadno je totiž ucpe zejména nashromážděné listí, které je schopné v zimě a následně při tání na jaře způsobit velké problémy.

Pokud zanesené okapy nemohou dobře plnit svou funkci, stékající voda může poškodit omítku. Nečistoty se současně mohou dostat do okapových svodů a ucpat odtokové kanálky. V mrazech hrozí, že vzniklý led či rampouchy svou rozpínavostí a vysokou hmotností poškodí samotné okapy, nebo dokonce i část střechy. 

Jedinou šancí, jak tomuto problému zabránit, je prevence a pravidelné čištění. Ve žlabech se například dá nainstalovat okapová mřížka, která zachytí hrubé nečistoty.

Stékající voda pak nezanese svodovou rouru ani případnou sběrnou nádobu. Do vyčištěných rýn je také možné jednoduše nainstalovat lapač listí, což je vyklenutá mřížka, přes kterou listy neproniknou. 

Jde to i bez žebříku

Pro ulehčení práce bez použití žebříků vytvořila společnost Gardena čistič okapů, který umožňuje snadné čištění a uvolňování jinak obtížně dostupných okapů. Čistič, který je vyroben z kvalitního a odolného plastu, je na jednom konci osazen kartáčem a na druhém škrabkou, kterou se vyhrnou nečistoty.

cistic_2.jpg
Pravidelnou kontrolu a péči o střechu i okapy nenchávejte na poslední chvíli, ať nemusíte pracovat za nepříjemného počasí 

Centrálním kloubem lze na čističi nastavit nejvhodnější pracovní úhel. Na čistič okapů poskytuje Gardena záruční lhůtu 25 let, která garantuje tu nejvyšší kvalitu. Jeho doporučená prodejní cena je 520 Kč včetně DPH.

Jedna násada, několikero nářadí 

Pokud byste o koupi čističe uvažovali, vzpomeňte, zda doma od této firmy nějaký výrobek už nemáte. Pokud ano a jeho součástí je teleskopická násada, pak ji můžete použít a přidat k ní jen nové nářadí.

Gardena combisystem nabízí pro každou práci kombinaci nářadí a násady. Princip je jednoduchý – stejnou násadu lze použít pro různé druhy nářadí, které se podle potřeby pouze jednoduše a rychle vymění. Práce je díky tomu pohodlnější i efektivnější.

nasada_1.jpg
Univerzální teleskopické násady se vyrábějí ve více velikostech 

Gardena nabízí celou řadu násad, které se liší tvarem, různou délkou nebo použitým materiálem. Nejefektivnější práce s Gardena čističem okapů je při použití teleskopické násady o délce 210 až 390 centimetrů, která umožňuje pohodlnou práci až do výšky asi 5 metrů.

Násada je vyrobena z pevného a současně velmi lehkého duralu, který je opláštěn plastem. Toto řešení zaručuje neklouzavou manipulaci. Doporučená prodejní cena teleskopické násady Gardena combisystem (210-390 centimetrů) je 1 290 Kč včetně DPH.

Foto: Shutterstock, Gardena

Doporučujeme

Články odjinud