5
Fotogalerie

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

Kiwi lepší než špenát

Nedávný průzkum prokázal, že kiwi předčí svými vlastnostmi nejen doporučovaný špenát, ale vůbec všechno ostatní ovoce a zeleninu. Konzumace jednoho kusu denně vám zaručí pokrytí doporučené dávky vitaminu C a část potřebného hořčíku a vitaminu E. Pravidelnou konzumací posílíte obranný systém těla, zlepšíte krevní tlak, získáte přírodní projímadlo a vyženete parazity z těla.

kiwi_2.jpg

Využijete ho při nadměrném krvácení, tuberkulóze, k ošetření zkažených zubů, ke snížení cholesterolu, ke zlepšení trávení či tělesného výkonu. Dále obsahuje vlákninu, draslík, vitaminy D, B1, B2 a A. Ale pozor, aby vše nebylo tak pozitivní – jeho konzumace může některým lidem způsobit i alergickou reakci.

 

Kiwi prospívá i pokožce

Maska z plodů kiwi pomůže zlepšit stav dehydrované a slunečnímu záření dlouze vystavené pleti. Má hydratační a omlazovací schopnosti. Potlačí tvorbu vrásek, vypne kůži a zpomalí stárnutí. Jak postupovat? Nejprve si dobře vyčistěte obličej, krk a dekolt. Poté si na obličej naskládejte jednotlivá kolečka kiwi. Nechte působit a nakonec místa omyjte vlažnou vodou.

Podívejme se teď na další druhy tohoto ovoce:

kiwi_5.jpg

Gold kiwi: Pro ty, kdo mají rádi sladké

Zlaté kiwi se podobá tvarem i velikostí zelenému. Slupku má hladkou a dužinu žluté až zlatožluté barvy. Chutná dost sladce a je méně kyselejší než ostatní variety. Hodí se pro děti a lidi s žaludečními problémy. Pomáhá udržovat štíhlou linii. Obsahuje více vitaminu C než zelené kiwi a navíc dvojnásobek vitaminu E.

kiwi_zlaté.jpg

Červené kiwi: Sladké se prolíná s kyselým 

V Číně netroškaří: Existuje zde více než šedesát druhů kiwi, přičemž některé z nich se objevují v historii země. Vždyť již starodávní básníci je zmiňují ve svých dílech jako opravdovou chuťovou slast.

Během roku 2007 se do Evropy začalo dovážet červené kiwi alias kiwi z Hongyangu, pocházející z čínské provincie Sicuani. Jde o druh s červenou barvou ve středu ovoce. Zvlášť atraktivní ho dělá sladkokyselá chuť. Obsahuje hodně vápníku, fosforu, hořčíku a různé vitaminy.

kiwi_červené.jpg

Jak jíst kiwi?

Každopádně je nejdříve omyjte a oloupejte. Plod můžete potom rozpůlit a dužinu vybrat lžičkou, případně jej nakrájet na kousky. Někdo zase vloží kiwi do kráječe na vejce a jí jednotlivé plátky.

kiwi_4.jpg

 

 

    Vyzkoušené tipy

  • Vybírejte plody kiwi dobře uzrálé, protože sladší nepodráždí žaludek;
  • doporučuje se dát kiwi do lednice a vyndat ho až deset minut před jídlem;

  • připravte si výborný koktejl z Gold kiwi společně s banánem, hrnkem pomerančového džusu a jogurtem;
  • je dobré smíchat si jogurt nebo kefír s kiwi;
  • kiwi je ideální ingredience k výrobě marmelády;
  • doporučují se jedno až dvě kiwi jako minimum ke snídani.

Při vaření ztrácí vitamin C

Pokud budete kiwi vařit dvě hodiny na mírném ohni, připravíte ho o dvacet procent vitaminu C. Nejraději tedy volte konzumaci za čerstva. Dobře ho využijete do studených polévek, salátů, jogurtů, müsli, zmrzlin, dortů, koktejlů či sorbetů. Vyzkoušejte několik exotických receptů.

kiwi_3.jpg

Kiwi koktejl

750 g kiwi

1,5 l mléka

150 g tříštěného ledu

cukr podle chuti

Neoloupaná kiwi dobře omyjte, odkrojte oba tvrdší konce a zbytek ovoce nakrájejte na malé kousky. Do mixéru lijte po troškách mléko, přidávejte kiwi a roztříštěný led. Míchejte tak dlouho, až se koktejl dobře spojí a má bohatou pěnu. Podle chuti můžete dosladit cukrem. Rozdělte do sklenic a ozdobte dle své fantazie.

Kiwi koktejl s jablky

8 jablek Golden

24 kusů kiwi

šťáva ze 2 pomerančů

8 jahod

8 kousků kiwi na ozdobení – plátky nebo půlplátky

Kiwi omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. To samé učiňte s jablky. Ovoce vložte do mixéru a dobře je rozmělněte. Přidejte šťávu ze dvou pomerančů a znovu vše zamíchejte. Pak rozlijte do sklenic a ozdobte jahodou a kouskem kiwi.

Krůtí plátky s rýží a kiwi

250 g rýže

pepř, sůl

4 plátky krůtích prsou

kari koření

1 lžíce másla

4 kiwi

0,1 l bílého vína

8 lžic smetany

Uvařte rýži. Krůtí plátky lehce okořeňte solí, pepřem a kari a nakrájejte na jemné proužky. Na pánvičce rozehřejte máslo, na něm osmažte čtyři až osm minut maso a pak ho silně posypte kari kořením. Kiwi nakrájejte na kolečka, ta překrojte na několik dílků a vhoďte na pánev. Zalijte smetanou smíchanou s vínem a vše krátce povařte. Podávejte s rýží.

Kuřecí salát s kiwi

2 lžíce oleje

několik lístků bazalky

200 g uvařené rýže

2 celerové natě

1 šálek smetany

4 plátky kuřecích prsou

šťáva z jednoho citronu

3 kiwi

1 lžíce medu

podle chuti paprika

100 g krémového sýra

sůl a pepř

2 zralá rajčata

½ sklenky bílého vína

Na oleji osmažte kuřecí plátky a dejte stranou. Rajčata oloupejte a vyndejte semínka, nakrájejte je na dílky. Oloupaná kiwi nakrájejte na kolečka. Připravte si zálivku v malém kastrůlku. Zahřejte v něm citronovou šťávu s medem a po rozpuštění přilijte víno.

Krátce povařte za stálého míchání a odstavte. Z masa udělejte centimetrové kostičky, vhoďte je do mísy a k nim přidejte rýži, nasekaný celer, popřípadě papriku na proužky. Přelijte vlažnou omáčkou. Podávejte ozdobené rajčaty, kiwi a bazalkovými lístky.

Salát z kiwi a paprik

4 kiwi

2 zelené papriky

2 zralá rajčata

3 lžíce octa

půl lžíce hořčice

půl lžíce medu

snítka bazalky

zelená cibulová nať

olivový olej

pepř a sůl

Papriky omyjte, odstraňte semeník a blanky. Nakrájejte je na jemné proužky a osmahněte na trošce oleje doměkka. Omytá rajčata nakrájejte na kostičky, oloupaná kiwi na tenká kolečka. Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte.

Připravte si zálivku smícháním trochy oleje, octa, hořčice, medu, špetky soli a pepře a přelijte jí salát. Ozdobte nasekanou bazalkou a cibulovou natí. Někdy se vyplatí trochu kombinovat. Tento salát vám dodá plno vitaminů a směs nevšedních, ale lahodných chutí.

Doporučujeme

Články odjinud