Sněhové frézy: podle čeho si vybrat?

Jak jste připraveni na dny, kdy nás čeká sněhová nadílka? Někdo si s ní poradí pomocí lopaty či hrabla, jiný vezme na pomoc sněhovou frézu – to především v případě velkého pozemku a snahy ušetřit si čas a fyzickou námahu.

Jak sněhovou frézu vybírat?

Sněhové frézy jsou synonymem efektivního a rychlého úklidu sněhu na místech, do kterých se větší technika nedostane. Aby stoprocentně plnily svoji funkci, je nezbytné se při jejich výběru řídit několika základními pravidly, jen tak se osvobodíte od nekonečného odhazování a uklízení bílé pokrývky.

V první řadě fréza musí svými vlastnostmi odpovídat pozemku, který bude udržovat. Vedle klimatických podmínek je nejdůležitější velikost a profil této plochy, podstatná je také frekvence odklízení sněhu.

Jednostupňová či dvojstupňová?

Pokud máte velký pozemek, musíte čistit větší úsek komunikace či parkoviště, případně vlastníte nemovitost na horách, potřebujete stroj s odpovídajícím výkonem. Na odklízení sněhu z velkých ploch se hodí výkonnější dvojstupňové frézy. Tuto frézu zvolte rovněž v případě, že potřebujete odhazovat sníh na větší vzdálenosti.

U dvojstupňové frézy nabírací šnek nejprve nahrne sníh do stroje a vzápětí jej vyhodí ven pomocí rychloběžného kola s lopatkami. Oproti jednostupňovým frézám tento systém umožňuje odhoz sněhu do velkých vzdáleností (při něm záleží vždy na okolních podmínkách, standard je přibližně 5 až 10 metrů). Díky dvoustupňovému převodu jsou nejúčinnější i na těžký a udusaný sníh.

Jednostupňová fréza se dobře uplatní ve městech, je ideální na čištění chodníků kolem domu, příjezdu do garáže a podobně. Dobře zde také funguje pryžová hrana na šneku frézy, která se lépe přizpůsobí povrchu a nepoškozuje jej.

Po práci nezůstane jemný namrzající film. Vzhledem ke své konstrukci jsou jednostupňové frézy lehčí a lépe se ovládají. Protože je tento typ fréz technologicky jednodušší, z hlediska nákladů vychází levněji.

Podívejte se na nejoblíbenější motorové sněhové frézy:

Kola nebo pásy?

S pásy se lépe pracuje na nerovném a hrbolatém povrchu, snazší je také jízda do svahu. Pokud ale těchto vlastností pásů nevyužijete, vyberte si frézu s koly – jsou obratnější na malém prostoru, kde se i lépe ovládají.

Kolta zvolte s kvalitním a hlubokým vzorkem. Nebudou podkluzovat a zaručí dobrou stabilitu i trakci. Výkonnější frézy mají většinou možnost vyřadit pojezd jednoho kola, fréza pak lépe zatáčí a snadněji se ovládá.

snih_1.jpg
Abyste vybrali stroj, s nímž budete spokojení, ujasněte si, v jakých podmínkách ho budete používat 

Podle čeho poznat dobrou frézu?

Dobrá fréza musí být kvalitní, výkonná a ergonomická. Kvalita je důležitá, protože fréza se používá při nízkých teplotách nebo v extrémních podmínkách. Dostatečný výkon motoru umožní rychle odklidit i velké množství sněhu při kalamitě.

Nezapomeňte, že se ve sněhu může často ukrývat překážka (například kus železa nebo kámen), proto je nezbytné mít frézu s robustní konstrukcí. Propracovaná ergonomie je zase zárukou pohodlné práce. Fréza by měla být lehce ovladatelná, ideální je vyzkoušet si ovládání stroje přímo u prodejce.

Při práci v zimě budete mít rukavice, všechny ovládací prvky proto musí být dobře přístupné a měly by být umístěny přímo v dosahu řidiče. Vzhledem k mrazům je vhodné mít elektrický startér, u dražších profesionálních modelů bývají k dispozici i vyhřívané rukojeti. Aby s frézou bylo možné pracovat i v zimním šeru nebo v noci, měla by mít reflektor.

Frézy od Husqvarny

V loňském roce představila společnost Husqvarna dvě řešení – sněhovou frézu pro hobby použití ST 121E a 268EPT pro profesionální použití. 

Fréza ST 121E pro domácí použití

Tato sněhová fréza je určena pro všechny práce kolem domu, jako je čištění chodníků, pozemku nebo příjezdové cesty od sněhu. Díky nízké hmotnosti 42 kilogramů a ergonomickým prvkům je velmi dobře ovladatelná, například směr vyhazovacího komínu se nastavuje rychle a jednoduše pomocí páky umístěné přímo na ovládacím panelu.

Husqvarna ST 121E.jpg
Sněhová fréza Husqvarna ST 121E  

I další ovládací prvky jsou dostupné přímo z místa obsluhy. Výhodou frézy je výkonné LED osvětlení, které umožňuje pracovat i při zimním šeru nebo ve tmě. Je vybavena pryžovým šnekem, který odstraňuje sníh ze všech povrchů, aniž by je poškodil. Šnek současně zajišťuje pohyb vpřed a ovlivňuje rychlost pojezdu. 

Motor frézy disponuje elektrickým startérem. V případě nízkých teplot a velkých mrazů se jen zapojí přívodní šňůra do zásuvky, zmáčknutím tlačítka stroj snadno nastartuje. Již zahřátý motor je následně možné bez problémů nastartovat ručně. Doporučená cena sněhové frézy ST 121E je 14 990 Kč včetně DPH.

Technické parametry:

  • výrobce motoru: LCT;
  • zdvihový objem válce: 208 ccm;
  • výkon: 4,7 kW;
  • šíře záběru: 54 cm;
  • hmotnost: 42 kg;
  • objem palivové nádrže: 1,5 l.

Fréza Husqvarna 268EPT pro profesionální využití

Profesionální sněhová fréza Husqvarna 268EPT je určena k odklízení velkého množství sněhu, k práci v obtížném terénu a náročných podmínkách. Díky pásovému systému má i v hlubokém sněhu a sněhových jazycích potřebnou trakci a výkonnost, lépe se s ním překonávají nerovnosti na povrchu nebo velké svahy.

Každý pás lze ovládat individuálně, obsluha se s ní proto bez problémů otočí na místě. Robustní fréza je vybavena dvoustupňovým systémem, který zaručuje lepší odhazování sněhu. Nabírací šnek nejprve sníh nahrne do stroje, odkud jej vzápětí vyhodí ven pomocí rychloběžného kola s lopatkami.

Husqvarna 268EPT.jpg
Sněhová fréze Husqvarna 268EPT  

Důležité je, že kryt šneku je pevný a odolný. Tím je zajištěn stabilní provoz, účinné odklízení sněhu a v neposlední řadě také dlouhá životnost stroje. Ve spojení se spolehlivým a výkonným motorem Briggs & Stratton si tak Husqvarna 268PT poradí se sněhem čerstvě napadaným, ztěžklým i zmrzlým.

Stroj má vyhřívané rukojeti a hydrostatickou převodovku s plynulou regulací rychlosti. Všechny ovládací prvky jsou dostupné přímo z místa obsluhy. K bezproblémovému nastartování i v těch největších mrazech je fréza vybavena elektrickým startérem, který na začátku práce umožní nastartovat studený motor připojením do elektrické sítě. 

V průběhu další práce se motor zahřeje a poté je možné jej nastartovat ručně. S frézou lze díky halogenovému reflektoru pracovat bez ohledu na tmu a špatnou viditelnost. Doporučená cena sněhové frézy Husqvarna ST 268EPT je 77 990 Kč včetně DPH, k dostání je v síti autorizovaných prodejců Husqvarna.

Technické parametry:

  • výrobce motoru: Briggs & Stratton;
  • zdvihový objem válce: 305 ccm;
  • výkon: 6,7 kW;
  • šíře záběru: 68 cm;
  • hmotnost: 148 kg;
  • objem palivové nádrže: 3 l.

Foto: Profimedia, Husqvarna

Zdroj: Husqvarna

Doporučujeme

Články odjinud