Trápí vás doma suchý vzduch? Pěstujte fitónii

Trápí vás doma suchý vzduch? Pěstujte fitónii

Topná sezóna kromě příjemně vyhřátého domova přináší i nevýhody – suchý vzduch, který je potřeba vlhčit, abychom se vyhnuli zdravotním problémům. Alergickou rýmu a potíže s dýcháním vyřeší zvlhčovače, ale také některé rostliny.

Ideální rostlina pro okno orientované na sever

Fitónie (Fittonia) je drobná rostlinka s listy protkanými výraznou žilnatinou bílé, růžové nebo červené barvy. Pochází z deštných lesů v Peru, kde roste ve stínu vysokých stromů, proto jí i v bytě vyberte stinné nebo polostinné místo se stálou celoroční teplotou 20 °C. Fitónie je tropická rostlina, proto nesnáší chlad ani průvan.

Aby kořeny nehnily, jsou důležité dobrá drenáž a květináč s dobrým odvodem vody. Jako substrát je nejvhodnější směs z rašeliny, listovky, kompostu a písku, a to v poměru jedna ku jedné, nebo univerzální lehký substrát pro pokojové rostliny okrasné listem. Živiny doplňujeme hnojivem pro zelené rostliny každé tři týdny od dubna do září.

Zvlhčovače fitonie přímo miluje

Zálivka u fitónie je trochu problém. Protože koření poměrně mělce, často trpí zasycháním kořenů. Hodně vody však nesnáší, zkuste proto najít zlatou střední cestu a zalévejte málo, ale často. Substrát by měl být stále vlhký a voda na zálivku vlažná a měkká.

Důležitá pro dobrý růst fitónie je vysoká vlhkost vzduchu. Nutností je listy rosit minimálně jedenkrát denně, což může být problém, ale když ji umístíte do blízkosti bytové fontány či zvlhčovače vzduchu a květináč bude stát na misce naplněné vodou a štěrkem, bude se fitónii dobře dařit.

Nejlépe se pěstuje tato rostlina v plochých nádobách, ideálně ve skleněné minizahrádce, ale také v teráriu či přímo v bytové fontáně. Pokud zkombinujete více druhů fitónie v jedné nádobě, získáte neotřelý barevný mix.

Vyměňte starou za novou

Fitónie roste poměrně rychle a zhruba po třech letech ztratí svůj pěkný tvar. Z polštářovité rostliny se stane vytáhlý porost, proto se včas postarejte o potomstvo. Nejjednodušší je rozmnožit ji vrcholovými řízky na jaře. Odřízněte asi deseticentimetrový konec výhonu, vložte ho do vlhké směsi substrátu a písku a květináč postavte na teplé a stinné  místo (21 °C).

Jak se vyhnout pěstitelským chybám u fitónie

  • Pokud ztrácejí listy pěknou mozaiku a barvu, stojí rostlina na příliš tmavém místě.
  • Když okraje listů hnědnou, jde o nízkou vlhkost vzduchu.
  • Jestliže opadávají listy, je důvodem s největší pravděpodobností průvan, příčinou však může být i chlad v místnosti.
  • Pokud se listy začínají svinovat a vadnou, je příčinou nevhodná zálivka – nadbytek a nedostatek vody mají stejné symptomy. Jestliže však fitónie stojí trvale ve vodě, začnou kořeny hnít a takovou rostlinu již není možné zachránit. Jediným řešením je pěstovat fitónii hydroponicky.

Doporučujeme

Články odjinud