6
Fotogalerie

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

Co druh, to jiný vzhled

vodenka_4.jpg

Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé ocení její nenáročnost. Bude stejně krásná, i když na ni sem tam zapomenete. Není náročná na substrát, umístění ani zálivku. Přežije, přestože ji zapomenete zalít nebo ji necháte růst někde v tmavém koutě. 

Na první pohled voděnka nijak nezaujme a málokoho napadne se o ni zajímat. Je totiž docela nenápadná. Přestože pochází z Mexika, exoticky ani zdaleka nepůsobí. Do Evropy ji pravděpodobně v šestnáctém století přivezli Drakeovi korzáři a jako první zelenou poléhavou rostlinu pěstoval zahradník na královském dvoře John Tradescant a také ji po sobě pojmenoval.


Původně dovezená Tradescantia měla zelené listy střídavě posazené na dlouhém stonku, který se nepne, ale roste převisle. Bílý drobný nenápadný květ vykvete asi dvakrát ročně na konci stonku. Jednalo se o druh voděnky bílé - Tradescantia albiflora.

vodenka_t_fluminensis.jpg

Za několik století bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, mezi nejznámější patří Tradescantia albiflora „Albovittata“, která má bíle proužkované listy, „Aurea“ s téměř žlutými listy, druh Tradescantia cerinthoides má dlouhé dužnaté, na rubu červené listy. Zajímavá je i odrůda „Variegata“, jejíž zelenokrémové listy jsou proti světlu růžové.


Do rodu Tradescantia byly časem zařazeny i příbuzní voděnky, rod Setcreasea a Zebrina. Setcreasea purpurea je o trochu náročnější a zdobnější než „obyčejná“ voděnka. Červené listy jsou naspodu chlupaté a na rubu karmínově fialové. Naopak Tradescancia zebrina je tak nenáročná, že dokáže růst i ve sklenici s vodou.

Pokračování 2 / 3

Opravdu, voděnce stačí jen voda

vodenka_vaza.jpg

Tradescancia je pokojová rostlina okrasná především listem. Je zcela nenáročná, přehlédne chyby začínajícího pěstitele a snadno se rozmnožuje. Pěstuje se asi ze všech rostlin nejsnáze. V pokoji pro ni vyberte světlé místo, ne přímé sluneční paprsky. Odrůdy s kresbou na listech a červenolisté voděnky potřebují více světla. Ostatní se dobře cítí i v polostínu. Ideální teplota je v létě 18 až 22 ° C, v zimě voděnky snesou 16 až 18 °C.

Během období růstu se substrát udržuje rovnoměrně vlhký, rozhodně ne přemokřený. V zimě se zalévá méně. Příležitostným postřikováním se postarejte o zvýšenou vlhkost vzduchu. V letním období můžeme jednou týdně do zálivky přidat hnojivo na zelené rostliny.

Rozmnožuje se poměrně snadno stonkovými řízky, které stačí vložit do sklenice s vodou a po zakořenění vysadit do květináčů do směsi vlhké rašeliny a písku. Nejvhodnější doba k dělení a přesazování voděnky je jaro, množit a sázet ji však lze i po celé léto.


Škůdci voděnka netrpí, jen výjimečně ji napadají štítenky, když je pěstována v prostředí se suchým vzduchem. Ani choroby ji často neohrožují. Může se stát, že rostlina ztratí kresbu či výraznou barvu listů, což znamená, že má voděnka málo světla či je přehnojená. To je častý jev zvláště u červenolistých druhů voděnek.

Pokračování 3 / 3

Voděnka ve vzduchu i na zemi

vodenka_bila_iStock-498710646.jpg

Voděnky kvetou na konci zimy a na jaře, s výjimkou Setcreasea purpurea, která kvete celé léto. Tradescantia je vhodná do závěsné nádoby, mělčích květináčů a misek nebo jako výsadba pod hrnkové rostliny, protože je plazivá. Svůj comeback voděnka slaví na visutých zahradách, používá se do živých nástěnných aranžmá, daří se jí v ampulích i kokedamě. Purpurová Setcreasea se stále častěji objevuje jako doplňková rostlina do truhlíků s letničkami, ale pozor, zimu venku nepřežije.

vodenka_zaves.jpgvodenka_dekorace.jpg

Mladé voděnky rostou zpočátku vzpřímeně, později se výhonky prodlužují a visí přes okraj květináče, proto se nejčastěji pěstují v závěsných nádobách. Starší rostliny už nevypadají tak hezky, proto je dobré postarat se o potomstvo. Místo přesazování je jednodušší vypěstovat si z odřezků nové rostlinky.

 
 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud