9
Fotogalerie

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Letní počasí přeje grilování. Můžete se do něj pustit třeba s pomocí vodního grilu, který disponuje několika přednostmi. Představíme vám je a shrneme, jak tento typ grilu funguje, a co všechno na něm můžete připravit.

Od nejmenšího po největší

Vybíráte-li si vodní gril, popřemýšlejte, kolik lidí a kde jej bude používat. Podle toho zvolíte správnou velikost, která bude pro vaše podmínky nejvhodnější. Na trhu jsou totiž k dispozici vodní grily všech velikostí.

S těmi nejmenšími můžete grilovat i na balkoně nebo přímo v kuchyni, s velkými zvládnete připravit pokrmy pro mnohočlennou rodinu. Velký vodní gril sice na balkon neumístíte, ale díky jeho nenáročné obsluze můžete při grilování sedět doma v teple a do mrazu zamířit jen v případě, že musíte přiložit.

Zdravé grilování

Žár z ohně běžně dosahuje teploty až 500 stupňů Celsia, nicméně optimální teplota vhodná pro tepelné zpracování masa se pohybuje mezi 150 až 200 stupni. Při užití běžného grilu je proto zapotřebí polévat uhlíky vodou, abyste docílili nižší teploty v oblasti roštu.

gril_1.JPGgril_2.JPG
Vodní gril upřednostníte, pokud chcete jíst zdravě, ale zároveň si čas od času neodpustíte nějakou tu marinovanou pochoutku

Obsluha vodního grilu je proti tomu jednodušší a pohodlnější. Uvnitř vodního grilu je umístěn lavor s vodou, který slouží jako chladič vzduchu, díky němuž dosáhnete ideální teploty k úpravě masa. Pokrmy pak nejsou přepalovány ve vysoké teplotě.

Lavor s vodou současně slouží jako lapač marinády a tuku odkapávajícího z masa. V běžném grilu obojí stéká do ohně, kde se přepaluje, čímž vznikají karcinogenní látky. Systém vodního grilu množství těchto škodlivin minimalizuje.

Ušetříte na topivu

Ve vodním grilu se netopí briketami ani dřevěným uhlím, ale tvrdým až středně tvrdým dřevem z listnatých stromů. Musí být samozřejmě bez nátěru a suché. Jeho spotřeba je velmi malá: během večera vystačíte s jedním kbelíkem polínek. Navíc nebudete sousedy obtěžovat oblakem kouře, protože při správném topení vodní gril prakticky nekouří.

gril_4.JPG
Dřevo z listnatých stromů k topení má k dispozici každý zahrádkář nebo chalupář

Grilovat můžete jakékoliv potraviny

Vodní gril se hodí k úpravě všech druhů masa – kuřecího, krůtího, hovězího, vepřového, skopového, ryb i mletého. Během devadesáti minut ugrilujete celé kuře, za deset až dvacet minut máte hotový steak.

Jako přílohu si můžete opéct houby, brambory či jakoukoliv další zeleninu – při její přípravě je nejpraktičtější grilování na dvou roštech současně, kdy nakrájenou zeleninu dáte do hliníkové vaničky na dolní rošt. Šťáva, která skápne z masa v horním patře, tak zůstane v zelenině, která tím získá zajímavou chuť.

gril_3.JPG  gril_5.JPG
Lavor s vodou umístěný v těle grilu slouží také jako lapač tuku odkapávajícího z masa. Připravovaný pokrm je tak zdravější a úklid grilu jednodušší 

Grilujete rychle a bez otáčení

Maso se griluje ve směsi tepla, vodní páry a dýmu, která proudí uvnitř vodního grilu všemi směry, takže není potřeba potraviny na roštu otáčet. Díky kupolovité poklici funguje vodní gril v podstatě jako horkovzdušná trouba.

Vzhledem k tomuto efektu je doba grilování zhruba stejná jako na běžném grilu, přestože se při grilování používá nižší teplota. Maso navíc zůstává krásně šťavnaté. Při úklidu grilu pak oceníte, že rošt se snadno čistí, protože není přepálen.

gril_8.JPG
Vodní grily se dají pořídit v malém i velkém provedení, záleží na tom, s kolika strávníky počítáte. Zatímco malý gril můžete použít i v kuchyni, velký umístíte na zahradu

Kombinace grilování, pečení a uzení

Pokud máte grilované maso rádi kvůli křupavé kůrčičce, vězte, že o ni nepřijdete. I z vodního grilu je krásně křupavé. Jeho povrch se díky proudění horkého vzduchu zatáhne naráz a vytvoří tak celistvou kůrku. Maso voní, jako by bylo trochu vyuzené. Celý proces je vlastně kombinací grilování, pečení a uzení.

Chcete-li zapojit svou kulinářskou fantazii a trochu experimentovat, vyzkoušejte uzení sýra. Při něm je ale nutno udržovat teplotu na roštu v rozmezí 60 až 80 stupňů Celsia, jinak by mohl roztát. Raději málo přikládejte a do víka grilu umístěte pro kontrolu teploměr. Domácího vyuzeného sýra se dočkáte zhruba za dvě hodiny.

Máte rádi chuť bylinek? Přidejte do vodní lázně trošku bazalky nebo jiného druhu, případně jejich směs a grilujte. Maso bude příjemně provoněné.

Jak vybrat vodní gril?

Při nákupu vodního grilu vybírejte tak, aby vám vydržel. Na trhu je množství výrobků z Číny, které jsou dodávány do velkoobchodních řetězců. Jejich cena, jež se pohybuje okolo tisíce korun, je sice působivá, horší už to je s kvalitou použitého materiálu.

Plášť grilu je většinou velmi tenký a pravděpodobně se vám brzy propálí nebo zrezaví. V případě čínských grilů se často vytrácí i hlavní výhoda vodního grilu – plechy a nátěry nezřídka obsahují škodlivé látky, které se během grilování dostávají do potravin.

Při koupi vodního grilu raději vsaďte na tuzemské výrobce. Jejich produkty bývají kvalitní a pořídíte je asi za čtyři tisíce korun. Grily jsou vyrobeny z potravinářského nerezového plechu a splňují potřebné hygienické normy.

gril_9.JPG
Grilovací rošt s nástavcem umožňuje grilovat dvojnásobné množství potravin při jednom grilovacím cyklu, aniž by od sebe navzájem přejímaly aroma  

Výrobci navíc vychází vstříc i náročnějším klientům. Nabízí doplňky ke grilu, s jejichž pomocí navýšíte užitné vlastnosti vodního grilu, například další grilovací rošt s nástavcem, díky němuž můžete grilovat dvojnásobné množství potravin, nebo odkládací mřížky, které jednoduše přimontujete k okrajům grilu.

Před prvním grilováním si nezapomeňte pečlivě přečíst návod a řídit se popsanými pokyny! Nejprve budete nejspíš muset vyndat lavor, rošt i poklop a vypálit přepravní barvu z ohniště. Teprve potom se budete moci pustit do samotného grilování.

Recepty ke grilování, které musíte zkusit

Šunkové rolky

0,5 kilogramu mletého masa osolte, opepřete (případně lze použít dle chuti i další koření), smíchejte s 0,15 kilogramy strouhaného sýra „cihla“. Po důkladném promíchání přidejte jedno vejce a vytvořte homogenní hmotu.

gril_6.JPG
Díky tomu, že se aroma jednotlivých pokrmů během grilování nemísí, můžete grilovat několik druhů potravin zároveň 

Z té připravte válečky o průměru asi dva centimetry a zabalte do plátku šunky. Místo šunky můžete použít i plátek anglické slaniny. Obal zajistí, že maso zůstane šťavnaté, navíc vytvoří vynikající kůrčičku.

Sladký dezert

Jablka rozpulte a vykrojte z nich jádřince. Pokud nejsou kyselá, mírně je pokapejte citronovou šťávou. Horní rozříznutou hranu posypte skořicovým cukrem a dejte grilovat. Podle typu a velikosti jablek jablka změknou po patnácti až dvaceti minutách.

gril_7.JPG
Stejným způsobem se dají připravit také hrušky. Jsou výborné stejně jako jablka  

Po vyjmutí z grilu naplňte jamku po jádřinci kysanou smetanou, bílým jogurtem nebo tvarohem rozmíchaným se smetanou – podle toho, co máte rádi. Náplň můžete ozdobit lístkem máty peprné.  

Foto: Limes

Doporučujeme

Články odjinud