Boj s plevelem nikdy nekončí

Boj s plevelem nikdy nekončí

Plevel je vlastně nevítaný host v zahradě. Utlačuje to, co se snažíme vypěstovat. Ačkoli jsou to vlastně nevinné rostliny, musíme je neusátle hubit a likvidovat.

Nejprve je třeba vzpomenout prevenci. Zejména ekologičtí zemědělci v té souvislosti připomínají omezenou schopnost růstu rostlin, pokud nemají dostatek světla. V praxi se tato možnost projevuje  třeba mulčováním. Jde o to, aby žádoucí rostlina byla vystavena působení světla a plocha s plevely aby byla pokryta mulčovací kůrou nebo jiným, nejlépe organickým materiálem. Ovšem pozor! Aby se účinek skutečně projevil, musí být vrstva mulčovacího materiálu dostatečně vysoká, minimálně 15 cm. Jako preventivní ochranu je třeba vzpomenout také časté okopávání a plečkování půdy. 

Nejlepší způsob hubení plevele je mechanický

Hlavně drobní zahrádkáři si zvykli pracovat s trojzubcem nebo s malou motyčkou. Jiní zase nedají dopustit na rycí vidle. Vždycky ale jde o to, aby byla narušena povrchová vrstva a aby byl plevel vytržen z půdy s kořenem. Pokud se nepodaří celý kořen vyjmout, rostlina se v mnoha případech začne množit tím víc. Zejména při plení oddenkatých vytrvalých plevelů jako jsou pýr, pampeliška, svlačec a další, je nutné velmi pečlivě odstranit každý kousek kořene.

kopat.jpg
Většinou nám nezbývá než kopat,
kopat a kopat. Je to však ekologické
a velmi účinné.

Když vše ostatní selže, pomůže chemie

Velice efektivní způsob odstraňování plevele je možno vidět v použití herbicidů. Nejčastěji se jedná o chemické přípravky, které se při dotyku s rostlinou dostávají do jejího vyživovacího systému a ničí ji. Herbicidy se dají aplikovat i pomocí štětečků, což umožňuje vysoce selektivní práci.

Na druhé straně – třeba při obnově trávníku – můžeme být postaveni před úkol vyčistit celou plochu anebo zlikvidovat starý trávník. V takovém případě se vyplatí koupit tzv. totální herbicid. Je jich na trhu mnoho druhů, jmenujme alespoň Kaput, Roundup, Sting CT, Touchdown a jiné. Jejich společným znakem je skutečnost, že v půdě nezanechávají žádná rezidua (chemické zbytky).

Herbicidní látky je třeba chápat jako nebezpečné lidskému zdraví. Neměly by se používat za větrného počasí, aby roztok nepřešel na jiné, mnohdy kulturní plodiny. Některé druhy přípravků vyžadují aplikaci při dlouhodobě suchém počasí, vždy je tedy vhodné seznámit se s obsahem textu na příbalovém letáku.

Pro každý typ zahrady a užití herbicidu je dobré se poradit v prodejně. Na příbalovém letáku je spousta potřebných informací týkajících se cílových rostlin, účinku i způsobu a bezpečnosti použití. Nemá smysl je zde vypočítávat, proto jen výčet některých komerčních názvů:

Afalon 45 SC, Agritox 50 SL, Agrofit combi, Aminex 500 KNV, Bofix, Bluster Lawn Trigger, Casoron G, Dominátor, Gallant Super, Garlon 4EC, Glyfogan 480 SL, Glyfoklasik, Goal 2 E, Lontrel 300, Mustang, Roundup - biaktiv, Roundup klasik, Sencor 70 WP, Starane 250 EC, Targa, Super 5 EC, Touchdown, Trastan.

Doporučujeme

Články odjinud