Jak obnovit zašedlý dřevěný zahradní nábytek, aby vypadal zase jako nový | iStock

iStock

Jak obnovit zašedlý dřevěný zahradní nábytek, aby vypadal zase jako nový

Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží vám dlouhé roky. Pokud ale chcete, aby váš zašlý dřevěný zahradní nábytek stále vypadal jako nový, musíte se o něj postarat.

Příjemné chvíle strávené s rodinou či přáteli nic nenahradí. Není nad to posedět si u kávy nebo třeba grilovaného masíčka na čerstvém vzduchu. Jestli vlastníte zahrádku, terasu nebo třeba jen lodžii, určitě jste si pořídili i nějaký ten zahradní nábytek. Pokud jste zvolili dřevo, udělali jste dobře. Ať už jste vybrali teak, dub, eukalyptus, akácii nebo třeba mahagon.

I když jsou náklady na pořízení takového zahradního nábytku vyšší, vyplatí se do něj investovat. Na rozdíl od toho plastového se vám po sezóně nerozpadne a navíc vypadá podstatně lépe. Aby ale vydržel krásný dlouhé roky, musíte mu během sezóny věnovat náležitou péči. Pokud jste to neudělali, původně krásné dřevo ztratilo svůj lesk. Je teď zašedlé, matné, povrch zdobí nepěkné fleky. Nic ale není ztraceno. Poradíme vám, jak takovému nábytku vrátit jeho krásu a lesk.

Chystáte se na grilovačku? Co takhle překvapit strávníky domácí tatarskou omáčkou, která se hodí k masům i rybě? Jak na to vám v našem videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Pokračování 2 / 4

Použijte čistič na dřevo

Speciální prostředek, určený k ošetření a údržbě všech druhů dřeva, seženete v každém větším hobby marketu a v prodejnách s barvami a laky. Hodí se zejména pro tvrdé venkovní dřevo. Je proto ideální volbou právě na vyčištění a regeneraci zahradního nábytku zašedlého vzhledu. Po aplikaci povrch rozjasní a navrátí mu přirozenou barvu a vzhled.

Aplikace je snadná. Přípravek se nanese štětcem na dřevěný povrch a nechá se přibližně hodinu účinkovat. Během té doby dřevo čistič vsákne a jeho původní vzhled se obnoví. Povrch pak jen opláchněte vodou. Nebojte se použít zahradní hadici nebo vysokotlaký čistič. Před dalším postupem nechte nábytek dobře uschnout. Může se stát, že na některých místech i po aplikaci čističe zůstanou šedé fleky. V tom případě ještě jednou nátěr zopakujte.

Ošetřený nábytek nikdy nenechávejte schnout na přímém slunci, umístěte ho někam do stínu.

Pokračování 3 / 4

Obruste ho

Pokud jste se o svůj dřevěný zahradní nábytek nestarali několik let, bude možná potřebovat radikálnější zásah. Celý povrch budete muset zbrousit tak, abyste vrchní vrstvu zničeného šedého dřeva odstranili. Záleží jen na vás, zda to budete dělat ručně, nebo si raději na pomoc vezmete brusku. V každém případě ale použijte pouze jemný smirkový papír.

Nábytek z tvrdého dřeva a cizokrajného dřeva (jako jsou teak, jatoba, dub, buk a podobné) následně napusťte olejem. Ten se do dřeva rychle vpije a bude ho chránit před UV zářením, povětrnostními vlivy, nasáknutím vodou a nepěkným zeleným povlakem. Impregnační olej se následně doporučuje použít vždy po sezóně a před začátkem nové.

Přebytečný olej vždy setřete suchým hadříkem. Pokud byste to neudělali, mohou se vám na povrchu dřeva vytvořit nepěkné skvrny, kterých se už nezbavíte.

Pokračování 4 / 4

Na měkké dřevo použijte lazuru

Na masivní nábytek vyrobený ze smrkového dřeva, modřínu nebo třeba borovice budete muset použít lazurovací lak. Před tím však nezapomeňte ošetřit dřevo impregnací proti houbám a škůdcům. Počet vrstev nátěru lazury se odvíjí podle toho, kde máte nábytek umístěný. Pokud ho máte v chráněném závětří, stačí natřít hladké povrchy dvakrát. Umístíte-li ho ale na otevřené prostranství na jihozápad, je důležité mu dopřát alespoň tři vrstvy.

Po prvním natření vám dřevo pustí takzvané vlasy. Je nutné tato vlákna znovu strhnout jemným brusným papírem. Když tak neučiníte, budou se jednotlivé vlasy trhat a hrozí narušení ochranné lazury. Po úplném zaschnutí nátěr zopakujte. Nyní již bez broušení.

S množstvím lazury to nepřežeňte! V případě použití silné vrstvy by při vstávání docházelo k častému, nepříliš příjemnému pocitu přilepení.

 

Doporučujeme

Články odjinud