Jak pěstovat orchideje: rady na březen a duben

Jak vítají jaro orchideje? Spící se pomalu probouzejí, kvetoucí kvetou snad ještě víc. Jak se nyní o své rostliny správně postarat?

Jak na jaře pohnojíte, tak na podzim pokvete

Vegetační období, jež právě začíná, nabízí pěstiteli jedinečnou šanci ovlivnit vitalitu a především kvetení orchidejí vhodnou péčí. Na správné nastavení teplot a optimální dávky slunečního svitu se soustředíme až s nastupujícím létem.

Na jaře začneme všechny orchideje plně hnojit. Naším cílem je posílení zelené hmoty rostlin, protože jen silná a zdravá orchidej dokáže vytvořit kvalitní květenství. Právě se rodící nové pahlízky Catlejí už od začátku potřebují dostatečný a vyrovnaný příjem živin tak, aby byly schopny dát základ budoucímu květnímu pouzdru.

Nově vznikající pahlízky Dendrobií a Oncidií či listové růžice Paphiopedií musí dostatečně zesílit: Jen silná rostlina totiž dokáže nasadit na květ a vytvořit dostatek poupat. A také Phalaenopsisy, vysílené bohatým zimním květem, potřebují zlepšit kondici před letní vlnou kvetení.

Světla máme v jarním období dostatek, nemusíme se tak jako v období zimních krátkých dnů bát, že se přehnojená rostlina „potáhne“ za světlem, a můžeme tedy bez obav zvýšit přísun dusíku (N) – základního výživového prvku, jenž napomůže růstu zelené hmoty.

 Paphiopedilum.jpg
Substrát, v němž orchideje rostou, by měl být před hnojením vlhký

TIP NA VIDEO: Jaký květináč volit pro orchideje? Poradíme ve videu

Pokračování 2 / 5

Správné hnojení: Častěji a v nižších dávkách

Pro vegetační období zvolte hnojivo s vyrovnaným podílem NPK. Dávkování vždy závisí na konkrétním hnojivu, obvyklá dávka se pohybuje mezi jedním a dvěma mililitry na jeden litr vody. Instrukce na štítku některých přípravků někdy doporučují dávky vyšší (až 5 mililitrů), někdy dokonce výrazně vyšší startovací dávku. 

Nemáte-li možnost zkontrolovat koncentraci hnojivového roztoku (viz článek věnovaný hnojení), důrazně doporučuji dodržovat zmiňované nižší dávkování. Hnojit byste měli vždy do mírně vlhkého substrátu, zálivku s hnojivem by měla střídat jedna zálivka čistou vodou.

Orchidejím pěstovaným v teple dopřejte jednou týdně postřik listovou výživou. I v případě, že orchideje běžně zaléváte vodovodní vodou, při hnojení je vhodnější použít vodu měkkou (dešťovou, demi, destilovanou), přísun solí v zálivce nebude tak výrazný.

Pokračování 3 / 5

Pozor na ostré jarní slunce!

Dubnové sluníčko, které nás před pár desítkami let jen laskavě hřálo, má dnes, v době ozónových děr, daleko větší sílu. Sledujte své rostliny pečlivě a v dubnu už je přinejmenším v poledních hodinách nevystavujte přímému slunečnímu svitu. 

Zčervenání listů tmavě kvetoucích orchidejí či vyblednutí listů těch, které kvetou světle, je jasným signálem, že pro orchideje nastal čas přistiňování. Zejména mladé listy jsou k nepřiměřeným dávkám slunečního svitu velmi citlivé a k jejich nevratnému poškození může dojít velmi snadno.

březen_3.JPG

Pokračování 4 / 5

Nebojte se přesazovat! 

Jarní období je pro přesazování a dělení orchidejí ideální. Mladé řízky i oddělená keiki ochotně koření, orchideje, jež přes zimu strádaly, správné přesazení povzbudí k růstu. 

Chcete-li s námi příště přesazovat, připravte si následující potřeby: průhledné květináče několika velikostí (v hobbymarketech jsou běžně k dostání květináče o průměru 14, 16 a 18 centimetrů) a tenkou polystyrenovou desku, kterou pak nalámeme na dno květináče. 

březen_4.JPG
Teplomilné Paphiopedilum: tři květy ze tří nových růžic

Nezapomeňte na čisté ostré nůžky nebo žiletku na odstranění špatných kořenů, práškové černé uhlí k případné dezinfekci čerstvého řezu a především kvalitní kůrový substrát. Ve fotoseriálu budeme míchat čistou piniovou kůru (Floria) a stříhaný rašeliník.

Pokračování 5 / 5

Orchideje v chladu zalévejte s mírou

Péče o orchideje umístěné v chladnějších podmínkách se od péče věnované teplomilným orchidejím v tomto období příliš neliší. Také Cymbidiím, Catlejím či chladnomilným Dendrobiím dopřejte první jarní hnojivou zálivku, podle potřeby je přistiňujte a bez obav dělte a přesazujte.

Noci jsou ale stále studené a teploty na chladné chodbě či v zimní zahradě klesají výrazněji než ty, v nichž pěstujete své teplomilné orchideje. Proto i interval zalévání bude v chladu pořád výrazně delší než v teplých podmínkách bytu. Ani v tomto období chladné orchideje nemlžte! 

Ačkoli většina orchidejí pěstovaných v chladu poputuje na léto ven – do zahrady či na balkon, na letnění je ještě brzy. I když jarní sluníčko láká, nechte všechny orchideje uvnitř.  Krátkodobým pobytem na vzduchu ani jejich přenášením rostlinám nijak neprospějete. Otužování a přivykání slunečním paprskům nechte na květen.

březen_5.JPG

Doporučujeme

Články odjinud