Když balkony ovládnou rozkvetlé truhlíky

Pestrá paleta všech možných barev, tvarů a dokonce i vůní - tak by se dala označit velká skupina tzv. balkonových rostlin. Většina balkonů v létě rozkvétá truhlíky plnými nejrůznějších druhů květin.

Kapitoly článku:


Balkon je vždy tak trochu výkladní skříní našeho bytu. Abychom upoutali pozornost, používáme většinou rostliny s výraznými květy. Kromě mírně babičkovských pelargonií (muškátů), petunií, sporýšů (verben) a fuchsií se do truhlíků dostávají i jiné druhy, které byly ještě donedávna neznámé. Jsou jimi většinou letničky, které v našich klimatických podmínkách nejsou schopny přezimovat, proto se vysazují každoročně znovu. Jejich květy září od jara až do podzimního zámrazu. 

petunie.jpg 

Předpěstované letničky do truhlíků a nádob nakupujeme na počátku května ve specializovaných obchodech. Dbáme při výběru na kvalitu sazenic, aby nám rychle zakořenily, vyrostly a dobře kvetly. Pokud se rozhodneme pro předpěstování sadby sami, musíme s tím začít již v lednu.

Stále populární jsou však některé balkónové trvalky. Vévodkyněmi teras a lodžií jsou dlouhá léta pelargónie (muškáty) a fuchsie. Je možné je pěstovat jako letničky, ale při vhodném přezimování se z nich stávají odolné trvalky. 

balkon plný kytek.jpg

Doporučujeme

Články odjinud