7
Fotogalerie

Oblékněte zahradu: užitečné geotextilie vám pomohou

Dnes už nemusíte čekat, až vaší zahradě poskytne přikrývku matka Příroda, a obléknout si ji můžete sami. Vhodně vybrané geotextilie ji budou chránit po celý rok. Seznamte se s jejich schopnostmi!

Nebojte se větru, deště

Soudě podle čím dál bláznivějšího počasí, jehož výkyvy bývají nevyzpytatelné, si můžeme být jisti jedním: větru ani dešti ve větším rozsahu poručit stále neumíme a naopak budeme zřejmě ještě více potřebovat účinnou ochranu i pro svou zahradu.

Jednou z možností jsou právě geotextilie, které najdou bohaté uplatnění v okrasné i užitkové zahradě, ale i na příjezdových cestách či terasách, v pískovištích či bazénech.

Fibertex_AquaSafe.jpg
Netkaná polypropylenová geotextilie Fibertex AquaSafe chrání jezírkovou fólii před proražením

Geotextilie se přestavuje

Než se podrobněji podíváme na možnosti využití geotextlie, sluší se ji nejdříve představit. A to i z toho důvodu, že se pojem geotextilie často vysvětluje nesprávně. Norma EN ISO 10318 však hovoří jasně.

Geotextilií se rozumí plošný, polymerní, tedy syntetický nebo přírodní materiál, který může být tkaný, netkaný nebo pletený, používaný ve styku se zeminou a jinými materiály při zemních a stavebních pracích. Geotextilie mají různá pojmenování, někdy podle způsobu využití, podle výrobce nebo podle oblasti, pro niž byly speciálně vyvinuty.

Samé dobré vlastnosti

K nejdůležitějším vlastnostem těchto textilií patří pevnost, pružnost a vodopropustnost, díky kterým mají tak široké možnosti využití. Textilie z přírodních vláken nemají dlouhou životnost, po čase se vlivem vlhkosti a dalších faktorů rozpadají.

V syntetických geotextiliích se nedrží plísně a bakterie, jsou odolné proti UV záření, jejich životnost nezkracuje ani alkalické či kyselé prostředí. Užitné vlastnosti některých geotextilií jsou přímo závislé na jejich barvě. V bílé barvě, odrážející sluneční záření, se používají k zastínění skleníků nebo záhonů.

košík_na rostliny.jpg
Další využití mají geotextilie při sázení vodních rostlin, kterým brání v nežádoucím rozrůstání

V černé naopak udržují zeminu v teplotní a vlhkostí rovnováze a tím, že nepropouští sluneční paprsky, zabraňují růstu plevelů. Vyrábí se i v tmavě zelené barvě, ta lépe splyne s okolím.

Všechny geotextilie určené pro pěstitelské nebo rekreační účely jsou zdravotně nezávadné. A všechny kvalitní geotextilie od renomovaných výrobců mají původ v ekologických, recyklovatelných materiálech.

Když vzniká zahrada

Geotextilie pomáhají na zahradě od jejího počátku – ke zpevnění svahů a břehů, k zabránění vzniku eroze na svazích bez vegetačního krytu. Uložené pod horní vrstvou zabraňují příliš prudkému odtoku vody při deštích, tání sněhu, které má za následek odplavování vrchní humusové vrstvy půdy, při zatravňování těchto ploch.

K těmto účelům slouží přírodní textilie jako jutové a kokosové sítě, které se však uplatňují jen u svahů mírnějších a těch, jež nejsou ohroženy prouděním vody. Pro tyto extrémnější podmínky se doporučují syntetické sítě a geotextilie či agrotextilie. Kotvení sítí se provádí do měkké půdy dřevěnými kolíky, do skalnatých terénů speciálními ocelovými skobami nebo skalními hřeby.

Fibertex_WeedSeal.jpg
Černá netkaná mulčovací geotextilie WeedSeal představuje komplexní ochranu rostlin na záhonech, ale i na svazích. Obáváte-li se výskytu agresivních plevelů, doporučuje výrobce položit její dvojitou vrstvu

Geotextilie se dále používají při výstavbě příjezdových cest, chodníčků a teras, které chrání před propadáním nebo tvorbou vyjetých kolejí od kol aut. Také stabilizují a separují jednotlivé podložní vrstvy s odlišnými funkcemi. Tím například brání prostupování písku na povrch. Účinně zamezují i mravencům v jejich stavebních aktivitách.

Geotextilie ze syntetických vláken a čistých textilních odpadů vám pomohou i při stavbě zahradního jezírka jako izolační i ochranný materiál, jímž podložíte jezírkovou fólii. Vrstva geotextilie pak zabraňuje možnému proražení fólie například ostrými kameny v podkladové vrstvě půdy.

Pro výsadbu i pěstování

Při výsadbě zeleně lze geotextilii použít pod povrchem i na povrchu. Kolem kořenů stromů z ní můžete vytvořit pevné ohraničení, aby kořeny nemohly prostupovat do staveb, zdiva či pod terasy.

Fibertex_RootSeal.jpg
Netkaná geotextilie Fibertex RootSeal zabraňuje horizontálnímu růstu kořenů pod stavby a cesty, kde mohou napáchat značné škody

Při výsadbě okrasných i užitkových rostlin se hodí jako ochrana vrchní vrstvy zeminy i kořenového systémů rostlin. Udržuje u kořenů vláhu, umožňuje půdě dýchat, zajišťuje rovnoměrný průnik vody do půdy po celém povrchu, pohlcuje sluneční záření, snižuje proces fotosyntézy, čímž zamezuje růstu plevelů.

Další uplatnění najde při zakládání vyvýšených záhonů. Prostor pro záhon vyložte textilií a následně do něj nasypte kvalitní zeminu. Geotextilie zabrání jejímu odplavování do spodní vrstvy a zároveň zabrání prorůstání plevelů do záhonu. S jutovými textiliemi se můžete setkat v zahradnictví a sadovnictví, kde se používají při prodeji stromků jako ochrana kořenových balů.

Krásnější rostliny, bohatší úroda

V horkých letních dnech se geotextilie osvědčí jako stínící plachty pro záhony a skleníky. K výrobě se používají přírodní i syntetické materiály. Velkou úlohu hrají při ochraně rostlin a úrody proti větru, krupobití, mrazu i příliš vysokým teplotám a také proti hmyzu a ptactvu.

Fibertex_PlantProtect.jpg
Před nočním mrazem, silným sluncem, hmyzem a ptactvem ochrání rostliny přikrývka z lehké netkané textilie Fibertex PlantProtect

Jako vrchní ochrana rostlin se používají lehké bílé textilie, propouštějící dostatek světla, vzduchu a vody. Ochrání ale jen před přízemními mrazíky. Pro přichycení se používají upevňovací sponky, které bývají součástí balení.

Jako zimní pokrývka rostlin, chránící kořeny před zmrznutím, a to jak ve volné půdě, tak v nádobách, se používají silnější tkaniny, nejběžnější je juta. Na zimu vám také mohou posloužit jako ochrana stromů a keřů před okusem zvěří.

juta_bandaz_tkanina1.jpg
Jutová tkanina chrání kmen stromu před škůdci a v zimním období před vysycháním, mrazem a větrem;

Pomocníci v zahradě i domácnosti

Výčet použití geotextilií je ještě daleko širší. Podložka z geotextilie chrání dno nadzemního bazénu před poškozením. Dvojí využití má u dětských pískovišť, kde zabraňuje smísení písku s podkladní zeminou a slouží i jako vrchní kryt, chránící pískoviště před nevítanými návštěvami koček a jiných zvířat.

V podobě kapilární rohože se používá jako závlahový systém skleníkových nebo hrnkových rostlin. Rostliny si z rohože odebírají jen tolik vláhy, kolik potřebují, čímž je zabráněno možnému přelití. Je ideální i pro závlahu pokojových rostlin v době vaší dovolené.

Fibertex_AquaSorb.jpg
Kapilární rohož Fibertex AquaSorb z netkané textilie zajistí, aby během dovolené kytičky nestrádaly nedostatkem vláhy

Malé zhodnocení geotextilie

  • Při zakládání zahrady urychluje a zkvalitňuje práci.
  • Urychluje a zkvalitňuje stavební práce na pozemku, zamezuje jejich poškození následkem přírodních vlivů a procesů, jako je déšť či slehávání půdy.
  • V zelinářství i okrasném zahradnictví významně redukuje čas nutný k údržbě záhonů, snižuje používání herbicidů.
  • Ochraňuje rostliny a jejich úrodu před nepřízní počasí i samozvanými strávníky.
  • Snižuje zdravotní rizika při možném znečištění pískovišť, ale i jedlých plodů zvířaty a ptactvem.
  • Pomáhá domácím rostlinám přežít vaši delší nepřítomnost.

Za kolik ji pořídíte

Ceny se u jednotlivých výrobců mnohdy značně liší, někdy se jedná o stokoruny, jinde se cena šplhá od tisícovek. Sympatické ceny má například Fibertex, který na trh dodává ucelenou řadu netkaných geotextilií z polypropylenu Quality Gardening.

Například geotextilie Universal (role 1 x 12 m/1,5 kg) stojí necelých 400 korun či geotextilie k ochraně rostlin PlantProtect (role 1 x 20 m/0,34 kg) 440 korun.

S ohledem na životnost materiálů se taková koupě vyplatí. Přírodní textilie se většinou prodávají na metry a podle gramáže se cena pohybuje od dvaceti korun výše.Vždy si však musíte vybrat ten správný typ nebo si nechat poradit od odborníků.

Kde se geotextilie vyrábí a kde je nakoupíte

Doporučujeme

Články odjinud