Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepř je již dlouhá léta vítězem mezi různými druhy koření. V současnosti se hojně pěstuje v tropických oblastech. Vás jistě potěší, že pepřovníky, pěkné okrasné rostliny, můžete pěstovat i doma.

Pepřovník černý: koření i dekorace

Plody pepřovníku černého (Piper nigrum) jsou už od pradávna součástí nejrůznějších pokrmů. Tato stále zelená liána se srdčitými listy obsahuje alkaloid piperin, který nenajdete v žádné jiné rostlině.

pepřovník-květenství.jpg
Plody vypadají jako korálkové ozdoby

Pepřovník, který kvete až třetím rokem, rád ozdobí i váš byt; můžete ho pěstovat například v květinových stěnách. Dejte si ale pozor na přímé slunce – to nemá rád. Prospěje mu hlubší stín, teplota od dvanácti do šestnácti stupňů Celsia a průměrná vlhkost vzduchu. Dobře snáší sucho u ústředního topení.

Barevné voňavé kuličky

Plody pepřovníku jsou známé drobné bobule v barvě černé, bílé nebo zelené. Jaký je mezi nimi rozdíl? Záleží na době, kdy jsou otrhány, a na jejich následné úpravě.

V případě černého pepře se postupuje tak, že se otrhají nezralé, ještě zelené plody, a následně se skladují několik dní na hromadách, aby se fermentovaly. Potom se suší na slunci, postupně seschnou, ztvrdnou a zčernají. Pro uživatele platí zásada, že čím je pepř černější a snadněji se rozmačkává, tím je horší.

Jako zelený pepř se označují nedozrálé bobule, usušené či naložené do octa nebo slaného nálevu. Jeho výhodou je, že při tepelné úpravě absorbuje tekutinu a změkne, takže ho můžete sníst.

A bílý pepř? Plody černého pepře se sklidí zcela zralé, mají jasně červenou barvu. Máčí se tři dny ve vápenné vodě, pak se vnější slupka sloupne a šedé kuličky pepře se suší do doby, než získají krémový odstín.

Peprné léčení

Pepř se užívá i při zdravotních potížích. Pokud chcete pomoci žaludku lépe zažívat, nezapomeňte si pořádně opepřit jídla! Zkuste ho i při zvracení, průjmu, obezitě a otravě zkaženými potravinami. Proti rozčilení si dejte bílý pepř.

pepř-bobule.jpg
Pepř je nejlepší co nejčerstvější

Ve starých herbářích najdete i peprné rady při léčení zvířat. Povzbuzoval se jím pohlavní pud krav a klisen, pomáhal při nadýmání, přikládal se na vředy, při ochrnutí a k zahnání otoků. Zevně se užívala mast ze sádla a pepře, kdy se smíchala jedna část pepře s osmi až dvanácti díly sádla.

Opepřte si zkažený žaludek!

Pepřovník keřový čili úzkolistý (Piper angustifolium) má velmi drobné a aromatické semeno. Okořenit si jím můžete orientální jídla i nápoje lásky. Rostlina není na pěstování náročná, kvete a plodí téměř po celý rok a dobře snáší bytové podmínky. Říká se jí také bylina vojáků a pomáhá hlavně na zkažený žaludek.

Jinak má podobné léčivé využití jako pepř černý. Odvar z listů je dobrým kloktadlem a hodí se i k omytí vnějších ran. Nálev můžete použít i při sedacích lázních a koupelích při vaginálních problémech – například při léčení výtoků, způsobených parazitem Trichomona vaginalis. Samozřejmě že v době menstruace musíte podobná mytí vynechat.

Pokud je vám zle od žaludku, vemte si dva až tři listy, osmahněte je na mírném ohni a pak si je třete na břiše. Odvar na kloktání si připravíte z jednoho rozdrobeného listu a poloviny hrnku horké vody. Počkejte několik minut, pak přeceďte a vlažným odvarem si vykloktejte.

Další druhy pepřovníku

Pepřovníky rostou jako keře, stromky nebo byliny. Existuje jich kolem šesti set druhů. Kromě dvou výše popsaných bych ještě zmínila 'Piper magnificum' s dlouhými, lesklými a temně zelenými listy na rubu červenými či 'Piper sylvaticum' s podlouhlými, vejčitými, zašpičatělými listy.

Piper methysticum.jpg
Pozor na omamný pepřovník opojný

Ze všech nejnáročnější na pěstování je 'Piper ornatum', který má listy o něco větší než pepřovník černý. Na koření se pěstuje pepřovník dlouhý nebo pepřovník kubelový. Mezi těmito rostlinami se najdou i omamné drogy, jde o pepřovník betelový a opojný.

Pepřová omáčka

Plody pepřovníku mají stále nejširší uplatnění v kuchyni. Vyzkoušeli jste už někdy například pepřovou omáčku? Potřebujete dvě lžíce bílého vína, jednu lžičku cukru, jednu lžíci hrubě mletého pepře, jeden jogurt, větší špetku zázvoru, špetku skořice, jednu lžičku kari koření, sůl a jednu lžičku pálivé papriky.

Víno promíchejte s cukrem a svařte. Do vařícího vína nasypte pepř a odstavte z ohně. Nechte vychladnout a potom vmíchejte do jogurtu společně s ostatním kořením. Hodinu nechte v chladu proležet a podávejte. Tato omáčka se hodí k fondue.

steak.jpg
Pepřová omáčka se hodí i k hovězím steakům

Pochutnejte si na opepřeném masu!

K přípravě hovězích plátků na pepři si připravte čtyři asi dva centimetry silné plátky masa, dvě lžíce sádla, padesát gramů másla, jednu lžičku škrobové moučky, sůl a mletý zelený pepř.

Omyté a osušené plátky mírně naklepejte, osolte a z obou stran obalte v mletém pepři, který k masu přitisknete, aby později neopadal. Biftečky prudce opečte na rozpáleném sádle (z každé strany asi čtyři minuty) a dejte na talíř. Ve výpeku rozpusťe máslo, vmíchejte škrobovou moučku a krátce prohřejte. Poté nalijte na maso. Podávejte s hranolkami. Budete se olizovat!

Doporučujeme

Články odjinud