Pestrolisté pokojové rostliny

Říkáme jim pokojové rostliny, a přitom je pěstujeme též ve společenských a pracovních interiérech. Právě v nich se mnohdy víc než kvetoucí uplatní rostliny okrasné barevným a zajímavě tvarovaným listem.

Bylo nebylo…

Dnes už nevíme, který francouzský zahradník to před více jak sto lety byl - ale jako první si všiml ve výsevu hledíků semenáčků s běložlutými listy. V domnění, že jsou rostlinky nachlazené nebo nemocné, zesmutněl při představě, kolik jich bude neprodejných.

Ale protože malé hledíky jinak prospívaly a rostly jako jejich sourozenci, dopěstoval je a pak se nestačil divit: strakáči šly na dračku, moc se lidem líbily. Od té doby jsou mezi námi panašované formy okrasných rostlin a dobře se nám spolu žije.

břečťan.jpg
Panašované formy břečťanu patří k nejznámějším

Panašování? Co to je?

Při zkoumání původu slova panašovaný se ocitáme zpátky ve Francii: slovo panaché znamená různobarevný, smíšený - a z toho tedy vzniklo pojmenování „panašované“ rostliny pro pestrobarevné formy.

Aby nedošlo k omylu - přirozeně, geneticky pestrolisté druhy mají strakatost jako součást vybavení pro život od přírody, a nejsou proto panašované. Trochu zmatečné tvrzení, ale příroda si přece jen umí dělat, co sama chce a nenechá si od nás do všeho mluvit.

Krásná nemoc

Panašované rostliny, které máme na mysli, jsou vlastně nemocné formy původních zelených druhů. Mají méně chlorofylu, pomaleji rostou a ve volné přírodě by zahynuly. Pestrolistost (panašování) se obvykle ani nepřenáší semeny a rostliny se množí vegetativně.

Proč ale některým rostlinám zelené barvivo (chlorofyl) chybí? Běžně mají rostliny chlorofyl uložen v buňkách ve zvláštních tělíscích, a pokud jsou všechna v pořádku, je rostlina zelená.

kroton.jpg
Listy se mohou vybarvit také do červena

Jakmile přestanou všechna tělíska v listu barvivo ukládat, list zbělá. Pokud „ochoří“ jen část tělísek, zůstane nepostižená část zelená a postižená místa bělají, někdy navíc žloutnou nebo červenají - podle toho, jaká ostatní barviva jsou přítomna v listech.

Vědci vyzkoumali: může za to matka!

Příčiny panašování jsou ještě mnohem složitější: rostlina je živý organismus a vědci i pěstitelé dlouho zkoumali, proč se panašovaní jedinci chovají tak, že ani nerespektují genetické zákony. Nakonec se všichni dobrali závěru, že panašování se dědí jen po „mamince“ - to znamená po rostlině, která bude tvořit semena…

Ale ani to nemusí být vždycky stoprocentní pravda, a tak nejspolehlivější metodou pro zachování pestrolistosti rostlin zůstává vegetativní řízkování. Ovšem proč příčinu, kterou k této divné a záhadné mutaci dochází, nelze ovlivnit, tu neobjevil nikdo dodnes. Případné úspěchy v pokusech s cíleným panašováním byly vždy jen náhodné.

Pořiďte si strakáčka

Výběr pestrobarevných rostlin je nemalý, a koupit si můžete dokonce i barevné sukulenty a kaktusy. Atraktivní jsou panašované fikusy druhu F. benjamina, mohutnější Ficus elastica je vzácnější a pestřejší. Prodávají se panašované dieffenbachie, monstery, dracény, africké kopřivy, tradeskancie, pepřovníky, dalších rostlin „jen“ se žlutobílým panašováním je nepřeberná řada.

panašovaní fikus benjamina.jpg
Panašovaný Ficus benjamina; pořiďte si k němu i formu čistě zelenou, rostliny spolu vytvoří působivé seskupení

Invalidé v květináčích

Nezvykle a zajímavě vybarvené rostliny se těší mnohem větší pozornosti domácích pěstitelů než stejné druhy v zelené. Při koupi ale musíme myslet na to, že čím méně zeleně je na rostlině, tím více námahy jí dát přežít, a život jí proto musíme usnadnit.

Jde o to, dopřát panašovaným druhům celoročně a hlavně v období krátkých dnů více světla a umístit je třeba na okenní parapet, případně je přisvětlovat. Pak si uchovávají svou pestrost k naší plné spokojenosti.

Víte, že zcela bíle (nebo žlutě či červeně) zbarvené rostliny nemohou samostatně existovat? Roubují se na běžné zelené podnože jako barevné kaktusy rodu Gymnocalicium, které určitě vídáte v nabídce květinářství.

dieffenbachie.jpg
Chcete-li, aby barevné žíhání na listech vydrželo, dopřejte rostlinkám dostatek světla a vlhčí vzduch

Uzdravení není žádoucí

Panašované rostliny postavené daleko od okna nebo na nějakém temnějším místě se začnou chovat podivně: postupně se jim zmenšují barevné plochy na listech, někdy dokonce celá rostlina zezelená. Některým druhům vadí kromě nedostatku světla i suchý vzduch v bytě - obzvlášť špatně ho snáší pestrolisté dieffenbachie.

Stejně se bude rostlina chovat, pokud ji přehnojíte dusíkem, proto používejte speciální hnojiva na pestrolisté pokojové květiny. Jinak se vám panašovaná rostlina vlastně uzdraví a zároveň přijde o barevné a pestré listy, kvůli kterým jste si ji pořídili.

 

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud