Pět chyb, které děláte při pěstování vánoční hvězdy

Pět chyb, které děláte při pěstování vánoční hvězdy

Každým rokem si kupujete novou vánoční hvězdu, ale její konec bývá pokaždé neslavný? Na vině bude jedna či více z pětice chyb, jichž se při pěstování poinsetie lidé většinou dopouštějí. Pusťte si video a přečtěte článek, abyste zjistili, co děláte špatně. Řiďte se našimi radami a uvidíte, že vánoční hvězda vám letos konečně vydrží!

Chyba č. 1: Vánoční hvězda, kterou kupujete, není v dobrém stavu

Při výběru vánoční hvězdy či jakékoliv jiné rostliny si pozorně ověřte její zdravotní stav. Prohlédněte si, zda není napadená nějakou chorobou nebo škůdcem, zda zemina v květináči není přelitá (nestojí rostlina ve vodě?), případně přesušená. Rostlina může zahnívat, plesnivět či být povadlá, mohou jí padat listy. Pokud nemáte znalosti nutné k tomu, abyste se vánoční hvězdu pokusili zachránit, objevíte-li některý z uvedených příznaků, nekupujte ji. Je více než pravděpodobné, že jí nebyla věnována patřičná péče.

Rada první

Vánoční hvězdu si při výběru důkladně a zblízka prohlédněte, nebojte se na ni sáhnout. Z obchodu si odneste jen tu, která je v dobrém stavu.

Podívejte se na video, v němž se dozvíte, jak vánoční hvězdu vybírat a jak o ni pečovat.

Chyba č. 2: Vánoční hvězda byla vystavená chladu nebo na ni táhlo

Vánoční hvězda patří k těm rostlinám, jež nesnášejí zimu a průvan. Vezmete-li v úvahu, že jejím domovem je Mexiko, bude vám jasné proč. Pamatujte na to i ve chvíli, kdy vás svou krásou upoutá některá z vánočních květin nabízených na tržnici nebo umístěných v prodejně, ale u dveří, kde na ni táhne.

Jak dlouho asi byla vánoční hvězda vystavená proudění studeného vzduchu? Rostlina se nachladí stejně jako člověk poměrně rychle, a tak je možné, že zanedlouho poté, co si ji přinesete domů do tepla, jí opadají poupata i barevné listy. Zůstane jen holý stonek, který sice může časem obrůst, ale sváteční stůl rozhodně neozdobí.

Rada druhá

Sledujte, v jakém prostředí je vánoční hvězda, kterou chcete koupit, v obchodě umístěna. Vyberte si tu, na niž odnikud netáhlo.

Chyba č. 3: Vánoční hvězda prožila změny teplot

Při nákupu v květinářství by se to stát nemělo, protože prodavači vědí, co je třeba, ale pořizujete-li vánoční hvězdu například v supermarketu, kde nepatří k běžnému sortimentu, často si ji od pokladny odnesete jen tak, bez pořádného zabalení do papíru, který ji ochrání. Vánoční hvězda vymění vyhřátý obchod za mrazivou cestu k autu, v němž se veze k vám domů. V autě si zatopíte, takže rostlina zažívá jednu teplotní změnu za druhou. Není se pak čemu divit, že na to zareaguje (opět opadem listů).

Rada třetí

Ještě než opustíte prostory prodejny, nechte si vánoční hvězdu důkladně zabalit. Několik vrstev papíru a taška, do které ji vložíte, ji ochrání od chladu.

Chyba č. 4: Vánoční hvězdu zaléváte špatně a umístili jste ji na nevhodné místo

Každá rostlina potřebuje ke svému životu určité podmínky. Pokud jí je neposkytnete, bude živořit a po čase odejde. Vánoční hvězdu umístěte na světlé místo bez přímého slunce do pokoje o teplotě kolem 22 stupňů Celsia, avšak ne blízko zdroje tepla (například radiátorů). Jak už bylo zmíněno, nemá ráda ani chladný vzduch. Nezapomínejte na to při případném větrání.

Voda, jíž vánoční hvězdu zaléváte, by měla být odstátá a měla by mít pokojovou teplotu. Se zálivkou rostlině dopřejte i pravidelné hnojení. Vánoční hvězdu občas zvlhčete rosením – to je vhodné zvláště v panelových domech se suchým vzduchem.

Rada čtvrtá

Zeminu udržujte mírně vlhkou, nikoliv však přelitou a vodu nenechávejte stát v podmisce.

Chyba č. 5: Odkvetlou vánoční hvězdu vyhazujete, ač může dál růst

Poměrně mnoho lidí chápe vánoční hvězdu jako rostlinu na jedno použití, to znamená, že po Vánocích, jakmile začne (vlivem špatné péče) shazovat listy a chřadnout, ji vyhodí. Je to škoda, protože víte-li jak, můžete ji pěstovat několik let.

Vánoční hvězdu seřízněte na výšku kolem deseti centimetrů. Ze stonku poteče bílé latexové mléko (může podráždit pokožku, takže si je po práci umyjte z rukou), které zastavíte tak, že se poraněného místa krátce dotknete vroucí vodou nebo je podržíte nad plamenem svíčky.

Rostlinu dejte na světlé, ale chladnější místo (stačí dvanáct až čtrnáct stupňů) a mírně omezte zálivku. Během sezóny ji můžete pěstovat venku – na balkoně či na zahradě. Dopřejte jí pravidelné dávky hnojiva. Nelekejte se, že postupně přijde o všechny své barevné listy a porostou jí jen zelené. Je to přirozený proces.

Rada pátá

Čtyři týdny před Vánocemi nastává období, kdy musíte rostlinu zatemňovat tak, aby měla dny dlouhé jen osm až devět hodin. Přesný postup najdete v článku Jak se starat o odkvetlou vánoční hvězdu a jak ji příští rok znovu rozkvést?

Doporučujeme

Články odjinud