Poznejte ptáky, kteří navštěvují vaše krmítko

Poznejte ptáky, kteří navštěvují vaše krmítko

Sněhová nadílka společně s mrazivým počasím nedává ptákům příliš šancí najít si potravu, nezapomínejte proto na pravidelný příděl potravy do krmítek – naši pomoc teď opravdu potřebují.

Výstava představí ptačí druhy, které se živí zahradními plody

Pokud jste krmítka umístili poblíž svých oken, můžete sledovat, jaké druhy ptáků momentálně žijí ve vašem okolí. Chcete-li se o nich dozvědět více, zajděte si do Botanické zahrady hlavního města Prahy, kde probíhá až do 24. února výstava Ptáci a plody v zahradě.

V čase od 9.00 do 16.00 hodin se ve Výstavním sále můžete seznámit s vybranými druhy opeřenců, kteří v zahradách sídlí nebo je navštěvují, aby v nich hledali potravu v podobě nejrůznějších plodů, a objevit, čím se od sebe liší. (Patří mezi ně i pták na fotografii - poznáte, o který druh se jedná?)

Zatímco jedni se v našich končinách zdrží jen krátkou dobu a v průběhu migrace pokračují dále, druzí tu zůstanou až do vyčerpání zásob. Někteří z nich jsou nenápadní a vyskytují se jednotlivě, jiní upoutají pozornost člověka svou početností, nápadným zjevem nebo hlasovými projevy.

Právě jejich hlasového projevu si v minulosti všimli už naši předkové a včlenili jej do různých písniček, říkanek a obrázků. I něco z této tvorby vám ukáže výstava, která se – jak ostatně její název napovídá – zabývá především ptačími druhy živícími se dužnatými plody.

Nenechte si ujít ani přednášku!

Tip redakce: Pokud to bude možné, prohlídku výstavy si naplánujte na čtvrtek 31. ledna. Výstavní místnost ve venkovní expozici (Nádvorní 134, Praha 7 – Troja) se totiž v tento den od 17.30 hodin stane dějištěm zajímavé přednášky.

Jaroslav Škopek vás seznámí s některými nápadnými ptačími obyvateli i návštěvníky zahrad s důrazem na druhy živící se dužnatými plody. Přiblíží vám i některé z nejčastějších návštěvníků krmítek. Vstupné na přednášku je 20 Kč.

Zdroj: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Doporučujeme

Články odjinud