Provoňte si byt vánočním potpourri. Jak ho vyrobit?

Provoňte si byt vánočním potpourri. Jak ho vyrobit?

Potpourri – směs rozličných voňavých komponentů, která naaranžovaná ve vhodné nádobě dokáže provonět místnost na dlouhou dobu a zalahodí nejen „nosu“, ale i oku.

Jak vyrobit potpourri

1. Nejprve vezmeme oblíbený éterický olej a několik kapek esence  nakapeme do košíku.

2. Před zdobením sušenými květinami košík vyložíme tenkou vrstvou vaty a přikryjeme drátěným pletivem. Ozdoba tak zůstane suchá a nezatuchne, protože vzduch pod ní může cirkulovat.

3. Exotickou kořeněnou vůni získáme smícháním vanilky, máty, tymiánu, hřebíčku, skořice a kůry z pomeranče a citronu. Do jejího středu umístíme voňavý pomeranč zdobený hřebíčkem a kolem naaranžujeme větvičky chvojí. A pak už můžeme přivonět.

Další praktické tipy

  • ​​Při výběru těch správných rostlin a přírodnin vždy dbejte na to, aby vám jejich vůně byla příjemná a aby k sobě jednotlivé kousky voňavé směsi barevně ladily.
  • Základem vonné směsi jsou většinou celé květy, případně okvětní lístky, které pak můžete podle vůně a vzhledu kombinovat s dalšími přírodninami. Do potpourri můžete přidat plátky exotického ovoce, například sušených grapefruitů, pomerančů, mandarinek, kiwi anebo plátky sušených jablek.
  • Některé okvětní lístky sice voní, ale po usušení nevypadají moc dekorativně, u jiných je to naopak. Vždy ale platí, že suroviny na potpourri musíte důkladně usušit, aby směs neplesnivěla.
  • Když potpourri přestává vonět, zkuste ho rukama jemně načechrat a promíchat, vůně se znovu rozvine. Nebo si pořiďte malou lahvičku příjemného voňavého oleje a do sušené směsi přidejte pár kapek.

Historie potpourri: Co se dávalo do voňavě směsi?

„Voňavou horečku“ už ve středověku spískali Francouzi, kteří si odjakživa potrpěli na příjemné vůně. Zvyk zlepšovat aroma ovzduší v příbytcích si později osvojili i Angličané a v 19. století už nebylo měšťanské domácnosti, v níž by chyběla nádoba s přírodní voňavou směsí. Dokonce se prodávaly speciální misky na tento účel z fajánsu – glazurované keramiky, z kameniny nebo z porcelánu a bývaly nádherně zdobené.

Dekorace trůnila nejčastěji v blízkosti kamen nebo krbu, aby se teplem a proudem vzduchu vůně rychleji rozvinula a šířila. Ve směsi nechyběly hvězdičky badyánu, kousky cedrového dřeva, květy levandule či jasmínu, šišky, okvětní lístky růže, skořice, hřebíček či citrusové plátky a celou symfonii aromat zvýraznily ještě éterické oleje.

 

Doporučujeme

Články odjinud