Utvořte si krásný balkón plný užitku!

Spousta rostlin, o nichž si myslíme, že jsou jenom užitečné, jsou zároveň krásné. Zkusme si na městský balkón nebo terasu přinést kousek užitku spolu s ozdobou.

Většina rostlin, z nichž můžeme mít užitek i krásu, vyžaduje většinou sluníčko. Inspiraci nacházíme v běžné zahradě. Do nádob přenášíme rostliny, jaké nacházíme jinak na záhonech. Vhodný je zahradní substrát a vyplatí se většinou rovněž větší nádoby, v nichž plodící a bohatě kvetoucí rostliny lépe prosperují.

rajče.jpgRajčata

Ano, i rajčata na balkóně mohou přinést velkou úrodu, a tak při jejich pěstování získáme nejen pohlednou solitérní rostlinu, ale i suroviny do kuchyně. Dopřejeme jim větší nádobu a kvalitní zeminu.

Kam s nimi: Slunečná poloha, nejlépe jižní směr.

Nároky na pěstování: Hodně vzduchu, vydatnou zálivku a dostatek živin. Rajčata mají ráda nejen vzduch, ale i prostor pro růst a nechtějí být zbytečně zastíněna ostatními rostlinami.

Vzduch kořenům rajčete zajistíme důkladnou drenáží na dně květináče (keramzit nebo rozbité cihly budou ideální) a kvalitním substrátem, který nebude na povrchu dělat škraloup a udrží si strukturu. Živiny dodáváme pravidelně komerčními hnojivy nebo, chceme-li mít svá rajská jablíčka bio, výluhem z kopřiv. Samozřejmě platí, že čím větší nádoba, tím výraznější pěstitelské úspěchy.

Využití: Plody sklízíme pro přímý konzum, nebo je zpracujeme v kuchyni do salátů, k masu apod. Vynikající jsou s mozarellou a bazalkou.

Dobrý tip!

Výluh z kopřiv připravíme z listů či celé natě namočené přes noc do studené vody.


brutnák.jpgBrutnák lékařský (Borago officinalis)

Tvoří statné chlupaté stonky, na nich bývá záplava drobných, jasně modrých kvítků. Je to léčivá rostlina, má široké kulinářské využití. Nejsnáze brutnák vypěstujeme ze semínek.

Kam s ním: Je doma v teplém Středomoří, dařit se jí proto bude na teplém a slunečném stanovišti.

Nároky na pěstování: Dopřejeme mu větší nádobu, do níž přidáme další nízkou rostlinu, abychom zakryli ne příliš atraktivní stonky. Stačit bude třeba mateřídouška nebo saturejka.

Využití: Pikantní mladé lístky a špičky výhonků osvěží saláty svou překvapivou chutí a pro potěchu oka můžeme přidat i modrá květenství. Brutnák je skvělý také v bylinkovém másle, v zeleninové polévce, nakládaných okurkách, omáčkách nebo a ragú.

Dobrý tip!

Abychom využili i léčivé schopnosti brutnáku, můžeme zkusit jarní očistnou kúru (20 g listů přelijeme 0,5 l vody, vaříme 2 minuty, necháme 10 minut louhovat a pijeme přes den) nebo uklidňující a protizánětlivé obklady.


lichořeřišnice.jpgLichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

Stará známá babičkovská kytka je nenáročná, leč vděčná plazivá jednoletka, původem z Jižní Ameriky. Semínka vysetá během května přímo do truhlíku vzejdou už za týden a podle zvoleného kultivaru udělají buď clonu zvědavé sousedce, nebo obstarají převislou část květinové kompozice. Kulaté, šťavnatě zelené listy a zářivé oranžové květy vydrží na slunečném balkóně až do října.

Kam s ní: Lichořeřišnice je poměrně nenáročná, roste i v polostínu, nesnáší přímý sluneční úpal a sucho.

Nároky na pěstování: Není příliš náročná, ale má raději vyšší vlhkost a dostatek živin.

Využití: Poslouží dobře jako odpuzovač škůdců. Lichořeřišnice je jedna z nejzdravějších zelenin a léčivých rostlin. Pro kulinářské účely lze použít jakoukoliv část rostliny – listy, květy, poupata, semena. Chuťově připomíná řeřichu nebo křen a obsahuje spoustu silic, stopových prvků, olejů a bílkovin, příznivě ovlivňuje imunitu a prospívá starším lidem. V léčitelství se používá především jako osvědčený prostředek proti urologickým a genitálním infekcím, zánětům dýchacích cest a proti vypadávání vlasů. Léčebné přípravky z lichořeřišnice se často osvědčily v případech, kde standardní léčba antibiotiky nefungovala.

Dobrý tip!

Poupata lichořeřišnice nakládáme do sladkokyselého nálevu. Jsou k nerozeznání od kaparů.


levandule.jpgLevandule (Lavandula angustifolia)

Když se trošku zasníme a představíme si k obzoru ubíhající lány fialových pruhů, tetelící se horký vzduch mísící opojné vůně a hlasité vrzání cikád, rázem z nás může být mistr parfumér obhlížející své levandulové pole nedaleko provensálského Lavande. Kousek takového snu si můžeme vytvořit na svém balkóně. Budeme-li postupovat od semínek, potrvá cesta ke košatému trsu plnému fialových kvítků minimálně rok. Doporučujeme proto zakoupit vzrostlou rostlinku nebo uloupit kousek keříčku u zkušených pěstitelů.

Kam s ní: Přímo na jižní stranu terasy, do horkého slunce, nesnáší polostín a chlad.

Nároky na pěstování: Levandule potřebuje slunce a teplo, nesnáší přelití a dobře poroste v kypré a písčité půdě. Na zimu proto květináč přeneseme do sklepa nebo alespoň přikryjeme proti promrznutí.

Využití: Sušená levandule provoní prádelník a odežene moly, čerstvá obohatí chuť bylinkového másla nebo masové speciality. Ale pozor! Používat opatrně a malé množství, jinak přehluší všechny ostatní přísady. Pro neklidné povahy se doporučuje šálek levandulového čaje už od starověku a léčivých účinků je ještě mnoho – protizánětlivé, močopudné, proti zažívacím potížím, revmatismu i migréně.

Doporučujeme

Články odjinud